Kultura

REKONSTRUKCIJA ZGRADE GRADSKE MUZIKE DO 50. PRAZNIKA MIMOZE

Zgrada hercegnovske Gradske muzike će do početka jubilarnog Praznika mimoze biti rekonstruisana, čime će taj simbol grada dobiti znatno bolje uslove za funkcionisanje, ali i radni prostor primjeren ustanovi koja radi i stvara više od 130 godina.

Iz službe za informisanje Opštine Herceg Novi navode da su zgradu juče obišli predsjednik Opštine  Stevan Katić, menadžer Dragan Šimrak, sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo, sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić, kao i sekretar za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Aleksandar Kovačević. 

Predsjednik Katić je istakao da Opština Herceg Novi daje punu podršku radu Gradske muzike i posebno je osjetljiva po pitanju te ustanove – simbola našeg grada. Podsjetio je da je Opština prije četiri mjeseca od Zavoda za zaštitu spomenika tražila konzervatorske uslove, na osnovu kojih sada treba uraditi projekat rekonstrukcije.

-Nadam se da će projekat uskoro biti završen, kao i svi poslovi koje je potrebno uraditi za funkcionisanje Gradske muzike. Ako projekat bude većeg finansijskog obima, biće iskazan kao posebna stavka u kapitalnom budžetu za 2019. godinu, kazao je Katić. Naglasio je i da će, ako projekat bude iziskivao krupnije građevinske radove, do početka „Praznika mimoze“  biti urađeno neophodno, a nakon manifestacije i ostali radovi.

Rukovodstvo Opštine Herceg Novi je sa kapelnicom Gradske muzike Valentinom Kulinović razgovaralo i o oblicima međunarodne saradnje i projektima, uz uvjeravanje da će Kancelarija za međunarodnu saradnju raditi na iznalaženju međunarodnih partnera. Katić je podsjetio da je inicijativom Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i enegetsku efikasnost prethodnih dana posađeno 15-ak stabala mimoze u dijelu grada na Karači, što će biti nastavljeno i u narednom periodu. 

Kulinović je pojasnila da najstarija institucija kulture u gradu poslednjih 100 godina nema riješeno pitanje sanitarnog čvora. Sama ta informacija je alarmantna, istakla je Kulinović, izrazivši zahvalnost Opštini Herceg Novi što je imala sluha za sagledavanje ozbiljnosti problema.

Zgrada ima dva nivoa. U prvom, koji je apsolutno van upotrebe, takođe su predviđeni sanacioni radovi. Realizacijom tih radova i mažoretke će dobiti adekvatan prostor za vježbu. Takođe, u okolini zgrade nema ni ulične rasvjete, ograda je probijena, a u dvorište čak unešena klupa. Sve ovo jasno ukazuje da je konačno došlo vrijeme za rekonstrukciju zgrade, za koju će projekat biti gotov najkasnije do Nove godine, navode iz službe za informisanje Opštine Herceg Novi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com