DruštvoEkonomija

REGIONALNI SINDIKAT MLADIH “SOLIDARNOST” – STOP NESIGURNOM RADU

Od 15. do 17. oktobra je u Bečićima održana redovna godišnja sjednica Odbora mladih Regionalnog sindikalnog savjeta “Solidarnost”,  kojom je predsjedvala Sekcija mladih Unije slobodnih sindikata Crne Gore. Posebna pažnja je posvećena položaju mladih na tržištu rada, efektima aktivnih mjera zapošljavanja, ali i veoma zabrinjavajućim statističkim podacima o visokim stopama nezaposlenosti mladih i njihovom učešću u sivoj ekonomiji.

Osim izraženog problema pristupa tržištu rada kada je je riječ o prvom zaposlenju mladih, poseban problem predstavlja činjenica da se mladi, koji nakon sistema obrazovanja stupe na tržište rada, suočavaju sa nedostatkom kvalitetnih, sigurnih i dostojanstvenih radnih mjesta i uslova rada. Zbog sve veće fleksibilizacije radnih odnosa i njihove prekarizacija, mladi ljudi u našem regionu, ali i šire, su spremni da prihvate bilo kakv oblik rada, uključujući i rad na crno. Rad na crno je prinuda koju mladi prihvataju da bi makar na taj način obezbijedili minimalna sredstva za preživljavanje i prividno izašli iz zone siromaštva. Suvišno je govoriti o tome kolike posljedice po njihovu budućnost ostavlja učešće u ovoj negativnoj pojavi, na njihovu samostalnost i socijalnu sigurnost, obzirom da rad na crno ne podrazumijeva ostvarivanje osnovnih prava iz radnog odnosa, pa samim tim ni obavezu poslodavca da uplaćuju zdravstveno i penzijsko osiguranje, što dovodi do nastavka prekarizacije i u starosti jer je bez uplaćenih doprinosa nemoguće ostvariti pravo na besplatne zdravstvene usluge, a što je posebno alarmantno nemoguće je ostvariti pravo na penziju. Ovaka situacija neminovno donosi armiju budućih socijalnih slučajeva. Iskorjenjivanje siromaštva, borba protiv rada na crno, smanjenje nezaposlenosti posebno među mladima i socijalna inkluzija samo su neka od pitanja koja svim vladama u regionu moraju biti prioritet prilikom kreiranja javnih politika, čulo se na sjednici.   [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/10/rad-na-crno-OK.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]   Odbor mladih Regionalnog sindikalnog savjeta “Solidarnost” koji okuplja mlade aktiviste iz reprezentativnih sindikalnih centrala iz regiona: Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Ujedninjenih granskih sindikata Nezavisnost Srbije, Saveza slobodnih sindikata Slovenije, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, Saveza sindikata Republike srpske, Saveza sindikata Makedonije i Konfederacije slobodnih sindikata Makedonije, kroz zajednički rad i aktivnosti, glasno su poručili svojim vladama i poslodavcima: “Stop radu na crno!”, “Stop nesigurnom radu!”, “Podrži život – Prijavi me!”. Ujedno su poručili mladima da se učlane u sindikat i budu dio jedine organizacije koja stoji naspram svijeta kapitala i brani svijet rada.

Ovo tijelo nastaviće da, kroz zajedničke aktivnosti, ukazuje na aktuelne probleme i preduzima korake ka poboljšanju uslova za život i rad mladih u našem regionu. „Usmjereni na jačanje solidarnosti, mira, ekonomske i socijalne sigurnosti, vjerujemo da regionala sindikalna saradnja može doprinijeti daljem razvoju i jačanju sindikalnog pokreta u regionu i odgovoriti svim izazovima vezanim za očuvanje prava i interesa zaposlenih”, poručili su

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com