Društvo

REGIONALNI CENTAR IZ BIJELE DANAS SLAVI 15 GODINA USPJEŠNOG RADA – PREPOZNATI I U REGIONU

Regionalni centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca danas  slavi petnaest godina postojanja i rada. Tom prilikom u Podgorici će biti upriličena prigodna svečanost.

-Deceniju i po, uspješno su obavljene sve akcije, među kojima  posebno  zaštita stanovništva od zaostalih podvodnih mina na prostoru Crne Gore,i na prostorima drugih država regiona i zemljama članicama  Evropske unije. Naši deminiri su uspješno obavljali zadatke na otklanjanju  zaostalih ekslpozivno – minskih sredstava iz raznih perioda, a da u tom ,ne malom, a  veoma opasnom poslu, nije bilo posljedica  po one koji su bili nagažovani, rekao je za naš Radio,Vesko Mijajlović, direktor  Centra, podsjećajući  više uspješno izvedenih projekata na raznim destincijama na prostoru Crne Gore, kao što su: podvodno razminiranje Veriga gdje je uklonjeno preko 60 tona raznih minsko eksplozivnih sredstava, razminiranje bivše vojne baze Arsenal u Tivtu, gdje je uklonjeno 17 tona minsko – eksplozivnih sredstava, podvodno razminiranje bivše vojne baze u Kumboru, i 10 uklonjenih tona  minsko –ekslpozivnih sredstava, te podvodno protivminsko  izviđanje i  obezbjeđenje  postavljanja podvodnog  kabla za  interkonekciju Crna Gora – Italija.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/12/regionalni-2.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

-Kada je riječ o obuci ronilaca, Regionalni centar je uspostavio uspješan sistem  saradnje sa Ministarstvom prosvjete, međunarodnim organizacijama, i institucijama visokog obrazovanja u zemljama Evropske unije,  kaže Mijajlović, ističući dobru saradnju sa Slovenijom, Hrvatskom, Francuskom, Italijom i drugim zemljama. Za petnaest godina Centar je stekao visoku reputaciju, ne samo u zemljama regiona i Evropske unije, već u svijetu, za šta je dobio više
značajnih priznanja, kaže Mijajlović, uz zahvalnost svima koji su deceniju i po podržavali njihove aktivnosti, ističući posebno građane Bijele, gdje je sjedište Centra.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com