Društvo

RECIKLAŽNI CENTAR U MELJINAMA – SRCE SISTEMA UPRAVLJANJA OTPADOM

Reciklažni centar u Meljinama u okviru preduzeća Čistoća radi non-stop. Radnici Čistoće dnevno prikupe i dopreme u Reciklažni centar u prosjeku, oko 100 tona  raznog otpada. Tokom jula je prikupljeno, selektovano i upakovano oko  85 tona kartona.

Sav otpad koji prikupe,  pretovaraju iz  kamiona  u velike kontejnere i razvrstavaju  u Reciklažnom centru, odakle se dio otpada dalje vozi na glavnu gradsku deponiju Tisove grede na Ublima, kazao nam je rukovodilac Reciklažnog centra Dragan Andrić:

– U Reciklažni centar dolazi sav otpad,  koji se prikupi na teritoriji Opštine Herceg Novi, bilo da je komunalni  ili otpad bijele tehnike,  kućni aparati, stari namještaj,  sve se prikupi i doveze.

Ovdje se vrši sortiranje, pakovanje i odvoženje na glavnu deponiju ili na druga odlagališta.  U ovo vrijeme je za 20 odsto više otpada,  nego prošle godine. Pravimo stalno uporedne analize, u špici sezone dnevno imamo prosječno 84,4 tone otpada, a 6. avgusta evidentirano je i 120 tona, a koliko će ga biti zavisi od vremena i udarne turističke sezone, kazao je Andrić.

Zaposleni u sektorima Čistoće zajedničkim snagama se trude da počiste grad, u mjeri mogućeg.

– Veoma smo se pojačali, to je velika stvar za grad. Nabavili smo novi kamion za nas, abrol sistem, kontejneri se ukrcaju hidraulikom u taj kamion na pretovaru  i sve poveze  na gradsku deponiju  i vrati nazad prazan. Zapremina kontejnera je 37 kubnih metara,  u jednoj turi može da preveze od 12 do 15 tona otpada, objasnio je Andrić.

On ocijenjuje  da su svi radnici iskusni, rade pod velikim naporom, obavljaju uredno posao.

– Trenutno imamo 20- tak zaposlenih u Reciklažnom centru, a efektivno radi 18 i bilo bi lakše da ih imamo nekoliko više. Reciklažni centar radi u četiri  smjene,  24 sata. Udarni termini su od 4 do 10 časova , uveče  i rana jutarnja tura, od dva do tri časa,  kada dolaze kamioni sa Luštice.  Smatram da je grad čist, a uvijek može i bolje. Sve pratim svakodnevno  na terenu, kao i  kolege iz menadžmenta.

Apel prema građanima i turistima da budu ažurniji i savjesniji , da povedu računa o higijeni,  da ostavljaju otpad na mjesta, koja su predviđena za određene vrste, ukazao je on. Reciklažni centar raspolaže sa  tri vrste  kamiona: Abrol , koji je udarni u procesu rada, kamion tipa  Man i  stari Fap , koji se dopunjava,  još uvijek je u funkciji. Ostalih  20-tak kamiona je smješteno  u Servisnoj zoni. Tri  manja specijalna vozila su namijenjena za male uličice i šetalište. Parkiranje je generalno problem, uspijevamo nekako. Apelujemo na razumijevanje, kazao je Andrić.

Radnici za jul i avgust uvećane plate za 10 odsto:

– U julu smo primili i upakovali 84 tone kartona, za koje imamo tržište i zaradu. Primjetno je otimanje za ovu vrstu sekundarne sirovine. Moje je da prikupim spakujem i otpremim karton na mjesto gdje treba. Bilo je i oko 8 tona raznog metala, preko 4,5 do 5 tona bijele tehnike. Ostalo pakujemo, u svakom kontejneru se nalazi određena vrsta otpada. Građani donose sami otpad. Odbor direktora Čistoće  je donio odluku da se  do 500 kg otpada ne naplaćuje usluga za deponovanje.

Zahvalni smo, ako o svome trošku donesu i odlože stari namještaj, bijelu tehniku i ostale vrste otpada, da ne ostavljaju na javne površine što ostavlja ružnu sliku. Najveći problem generalno je sa odlaganjem automobilskih guma, smatra Andrić.

Rukovodilac Reciklažnog centra  navodi da sva vozila Čistoće imaju GPS praćenje.

– Sve kamione pratimo preko ovog sistema, u svakom momentu znamo, koliko goriva su potrošili, gdje se nalaze u realnom vremenu.

Reciklažni centar je pod kompletnim video nadzorom. Radnici svakodnevno peru plato , čiste površinu od zaostatka smeća, sve prostorije, tako da RC ne ostavlja utisak da se na tom mjestu sabere svo smeće , koje se prikupi toga dana na području Opštine Herceg Novi.

Dragan Andrić je sticajem okolnosti i predsjednik Mjesne zajednice Meljine.

– Trudimo  se da se ništa iz Reciklažnog centra  ne sliva u rječicu Nemila. Napravili smo odlivni sistem , ništa ne otiče prilikom pranja kamiona, površina,  gornjeg i donjeg  platoa. U okolnostima u kojima radimo RC je ekološki zaštićen, ukazuje Andrić.

U Reciklažnom centru  maksimalno vode računa o ekološkim standardima, brinu o higijeni zaposlenih, koji dolaze u dodir sa otpadom. Koriste odgovarajuća dezinfikaciona sredstva, preparate, kao i zaštitnu opremu na radu.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com