DRUŠTVOIzdvojeno

REAGOVANJE OPŠTINE HERCEG NOVI NA NAVODE JP MORSKO DOBRO

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom nanijelo je više zla nego dobrog svakoj primorskoj opštini, to je nažalost opštepoznata stvar u Crnoj Gori, navode u reagovanju iz Opštine Herceg Novi.

Neistina je da je Opština bez posebnog interesovanja i učešća pratila nastojanja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom da upravljanje lukom uskladi sa zakonom. Na zajedničkom sastanku u martu ove godine zaključeno je da će Morsko dobro i Agencija usaglasiti stavove prije raspisivanja tendera, ali to se nije desilo, već ste postupili mimo tadašnjeg dogovora.  Na istom sastanku ste nas uvjeravali i da će posao u vezi sa zakupom pristaništa biti završen ranije, a sada imamo situaciju da ste otvaranje ponuda zakazali za 07. jun. Da li ste uopšte sagladali posljedice sprovođenja takve procedure u sred nautičke sezone?

Navodite da je djelovanje rukovodstva gradske Agencije za gazdovanje lukom u pravcu ozakonjavanja rada uslijedilo nakon što su pokrenute aktivnosti na međunarodnim tenderima, što nije tačno. Projekti su inicirani i aktivirani 2017. godine, a naš grad preko Agencije od 2015. godine pokušava da stvari dovede u zakonski i svaki drugi red.  Agenciju za gazdovanje gradskom lukom u Herceg Novom poslednjim tenderom tretirate kao da nikada nije bila korisnik i dobar domaćin akvatorijuma Škvera, iako ste vrlo dobro upoznati koliko truda je uloženo da se napokon stvari dovedu u zakonski red, prvenstveno na korist svih građana i gostiju našeg grada.

Pitamo se na koji način ste, zajedno sa Vladom, gradsku luku Budve dali pod koncesiju bez tendera? Kako ste pod koncesiju dali tivatsku luku Kalimanj? Kako to da jedni aršini vladaju za Budvu, drugi za Tivat, treći za Herceg Novi?  Dalje, Plava špilja, za slučaj da niste znali, ima tradiciju izletničkog turizma od preko 100 godina, tačnije od početka prošlog vijeka kada je prve turističke brodice organizovao dr Antal Mađar. Od tada do danas nema podataka koji će potkrijepiti  vaše navode o „haotičnom stanju rizičnom po bezbjednost posjetilaca“.  Ipak, znajući da je država Crna Gora omogućila privatizaciju kulturno istorijskih objekata poput Mamule i Arze, jasno nam je po kojoj liniji se Plava špilja našla u tenderu koji ste raspisali.

Što se tiče vaših pohvala na sopstveni račun, pozivamo vas da zajednički izvedemo računicu koliko ste od svog osnivanja prihodovali od Herceg Novog, a koliko ste kroz ulaganja vratili gradu i da te podatke javno objavimo. Na kraju, vaša ocjena da se radi o infantilnom ponašanju Opštine Herceg Novi pokazuje jednu tragičnu stvar: ne shvatate kakve su posljedice vaših loših odluka za gradove na primorju. Predlažemo da sprovedete nezavisnu anketu o svom radu, možda vam otvori oči.

Još jednom pozivamo – ukoliko želite nastavak saradnje sa Opštinom Herceg Novi, povucite sporne dijelove javnog poziva za zakup pristaništa i privezišta, poručeno je iz Kabineta predsjednika Opštine Herceg Novi.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com