Politika

REAGOVANJE NOVSKE OPOZICIJE NA ODLUKU UPRAVNOG SUDA

I dalje je u gradu u žiži javnosti presuda Upravnog suda kojom se poništava  odluka SO Herceg Novi od 6. avgusta prošle godine o izboru Nataše Aćimović za predsjednicu Opštine. Iz opozicije su saglasni da je odluka Upravnog suda potvrda njihovih tvrdnji da koalicija DPS –Izbor konstantno krši zakon i da bi trebalo raspustiti lokalni parlament.

Preispitavanje odluke o izboru predsjednice Nataše Aćimović inicirao je odbornički klub Građanski savez, o odluci Upravnog suda javnost su obavijestili saopštenjem. Danas ističu da im je namjera bila da ukažu na nepravilnost ali i ojačaju građansko učešće u javnim politikama.

– Naša tužba je usvojena zbog povrede Zakona, Statuta i Poslovnika, a odluka suda se ne tumači već se poštuje i izvršava. Ne osuđujemo i ne likujemo već apelujemo na nosioce vlasti da dobro prouče Statut i Poslovnik i da se odgovornije odnose prema narodu. Upravni sud treba da donese odluku i povodom smjene Nikole Gojkovića sa mjesta predsjednika Opštine, a Građanski savez vjeruje u institucije sistema-kazala je PR Građanskog saveza Sanja Milović.

U SNP-u smatraju da je jedino pravo rješenje u ovom trenutku raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Danijela Đurović, predsjednica OO ove partije dodaje da je mnogo proceduralnih grešaka aktuelne vlasti i da će to proizvesti mnogo štete po Opštinu.

-Postavlja se pitanje da li su te greške plod neznanja ili su namjerne i prostor za nove manipulacije i neko novo neligitimno prekrajanje vlasti. U ovakvim uslovima kada se ne zna ko je prvi čovjek grada, kada se tužbe ređaju a servis građana ne funkcioniše jedini pravi odgovor su vanrdeni lokalni izbori. S druge strane neko mora snositi političku i moralnu odgovornost za stanje u kome je Herceg Novi danas – kazala je Đurović.

Nezavisni odbornik Obrad Gojković smatra da je presuda došla sa zakašnjenjem ali da nije iznenađujuća ni za političku javnost ali ni za građane Herceg Novog, s obzirom šta se sve dešava u poslednjih godinu dana. Podsjeća i na druge inicijative prema sudovima zbog projekata u kojima opština trpi štetu, a navodi Fri kik master, led rasvjetu i projekat EPK.

-U najavi je sjednica SO a moram da kažem da je riječ o političkoj manipulaciji i pokušaju umanjivanja značaja presude od strane vladajuće strukture- uvjeren je Gojković. Smatra i da će se prije najavljenog ročišta po tužbi Nikole Gojkovića, desiti i druge presude. To će, vjeruje on, dodatno usložiti situaciju.

Milovan Baždar čelnik novskog PZP-a takođe je očekivao ovakvu odluku Upravnog suda u pogledu, kako kaže, neregularnosti izbora predsjednice Opštine.

– Tijesna i nelegitimna vladajuća većina je ignorisala upozorenja opozicije i sada smo svjedoci paradoksalnog stanja u lokalnoj samoupravi. Pravo pitanje je kakva je validnost svih odluka koje je neregularna predsjednica u ulozi marionete potpisivala. Odluka Upravnog suda bi trebalo da bude dovoljna za reagovanje tužilaštva i preispitivanje svih odluka i akata koje je potpisivala Nataša Aćimović kao i ispitivanje odgovornosti ostalih aktera uključujući i predsjednika Skupštine-kazao je Baždar.

Po riječima predsjednika OO SDP Dragana Šimraka, lokalna vlast ne radi ništa osim što se bavi sama sobom, a pri tome ne razmišlja kako umanjiti štetu koju će pretrpjeti građani zbog pravnog haosa nastalog činjenicom da je nezakonito izabrano lice donosilo odluke duži vremenski period.

-Za godinu dana vlasti teško je moglo biti manje rezultata i više kompromitacija. Neophodno je da se vrati mandat građanima i da se uslijed promjenjenih okolnosti odluči ko će upravljati gradom. Tome će se, u to smo sigurni, žestoko protiviti oni koji su nakon prevare birača i naravno lišavanja slobode onih koji su osmislili novsku vlast i čiji su model razvoja, nakon što je procesuiran u Budvi, pokušali preseliti u Novi. Svjesni smo da ne mogu računati na podršku koju su imali prije godinu dana. Ne smije im se ipak dozvoliti da njihov interes bude ispred interesa građana Herceg Novog-kazao je Šimrak.

Novska lista je po riječima Miloša Konjevića, rekla svoje i u avgustu kada je birana Nataša Aćimović za predsjednicu. Nisu prisustvovali zasjedanju jer su smtarali da njen izbor nije po Statutu i Zakonu.

-Najveća odgovornost je na predsjednku SO jer je stavio u proceduru njen izbor. Ova farsa mora da se prekine i da idemo u nove izbore-istakao je Konjević.

Boris Seferović, predsjednik Nove kaže da njegova partija neće učestvovati u “farsama koalicije na vlasti, da žele fer i slobodne izbore na kojima će se građani izjasniti za koga će da glasaju”.

-Ne želimo da imamo udjela u političkim trgovinanma i svemu što se dešava na lokalnom ali i na državnom nivou-poručio je Seferović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com