Politika

Reagovanje Građanskog saveza na saopštenje PR službe Opštine Herceg Novi

Na jučerašnje saopštenje PR službe Opštine Herceg Novi povodom presude  Upravnog suda kojom se poništava odluka Skupštine opštine od 8. jula prošle godine o razrješenju Nikole Gojkovića sa funkcije predsjednika Opštine reagovali su iz Građanskog saveza. Reagovanje prenosimo izvorno:

-Javno saopštenje koje je dao PR službe Opštine Herceg Novi, povodom Odluke Upravnog suda Crne Gore kojom je poništena Odluka Skupštine Opštine o razrješenju Nikše Gojkovića dužnosti predsjednika Opštine, čitanjem sadržine, izaziva osjećaj koji dosta podsjeća na onaj koji uzrokuje gledanje kultnog filma „Ko to tamo peva“. U početku smijeh, a na kraju veliku tugu.

Smješne su konstatacije, navedene u saopštenju:

– da je Upravni sud utvrdio, da je poništena odluka nezakonite forme, dok se o suštini nije izjašnjavao, niti je to u njegovoj nadležnosti;

– da Odluka Upravnog suda ne obavezuje opštinu da Nikši Gojkoviću omogući da obavlja funkciju predsjednika, niti obavezuje opštinu na bilo kakvo izvršenje;

– da Odluka Upravnog suda ne znači da Opština ima dva predsjednika;

– da se nedostatak poništene Odluke ogleda u tehničkoj manjkavosti.

Nije osporena odluka poništena ni zbog kakvog nedostatka forme, niti tehničke manjkavosti, već zbog povrede zakonskih i drugih pravnih propisa koji regulšu proceduru kako se donose legitimne odluke i ne dozvoljavaju, da se stvar „smandrlja“, da bi se štitila prava onih koje te odluke pogađaju, od nasilja. Upravni sud se nije upuštao u suštinu, ne za to što nije nadležan (nadležan je, i te kako), već što nije ni bilo potrebe, s obzirom, da se osnov za poništaj stekao već u preceduri, pa je bilo iluzorno ići dalje. Svakom razumnom građaninu je jasno, da nešto što se poništi, znači da više ne postoji. Nema ga više. Razbilo se. Prema tome, odkud u saopštenju konstatacija, da Odluka Upravnog suda  ne obavezuje opštinu  da Gojkoviću omogući da vrši funkciju i da se ne pojavljuju dva predsjednika. Najzad, da obavezuje opštinu i da se pojavljuju dva predsjednika, ukazuje se, na drugom mjestu u samom saopštenju PR službe opštine, gdje se nagovještava ponavljanje Gojkovićevog razrješenja. Što bi se ponavljalo, ako nije predsjednik. Saopštenje je nepotpisano, pa se ne znaju pravi autori, ali je za žaljenje, što se ovakve pravne besmislice saopštavaju javnosti u ime službe opštine u kojoj radi veliki broj pravnika, a notorna je istina, da je i studentima prava jasno, da sve citirane konstatacije imaju takav karakter. Nažalost, lica na čelnim opštinskim pozicijama, predsjednika Skupštine opštine i Glavnog administratora  su pravnici. Ne želimo nikoga konkretno uplitati u ovu pojavu, ali je za žaljenje i ako nijesu neposredno upleteni, jer se onda ne zna ko tamo što radi i ko odgovara za urađeno. Posebnu zabrinutost izaziva dato saopštenje, jer se njime zamajava javnost i produbljuje njeno uznemirenje, koje je već dostiglo stepen zabrinutosti, na osnovu saznanja za nezakonite odluke koje je donosila Skupština Opštine, po pitanju razrješenja i izbora lica na čelnu opštinsku funkciju. Žalosno je, kada se ima u vidu, koliko se loša slika o nama, ovakvim saopštenjem, šalje u svijet –navedeno je u saopštenju Građanskog saveza..

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com