DruštvoEkonomija

RASPISANI JAVNI POZIVI ZA MALA I SREDNJA PREDUZEĆA

U okviru Programa Evropske unije za podsticanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (COSME), raspisana su dva nova javna poziva – European incubation network(s) for creativity-driven innovation i Training for SME-friendly policies in Central Purchasing Bodies (CPBs).

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da je European incubation network(s) for creativity-driven innovation, usmjeren na sektore modne industrije i turizma, otvoren do 19. oktobra.

– Ukupan budžet namijenjen za kofinansiranje projekata iznosi oko 2,6 miliona eura, sa maksimalnim iznosom po grantu 1,6 miliona eura za modnu industriju i milion eura za turizam. Iznos granta je ograničen na maksimalnu stopu povraćaja od 75 odsto opravdanih troškova. U okviru modne industrije biće obezbijeđena podrška projektima u čijem su fokusu proizvodi i materijali, razvoj dizajna i proizvodnje i maloprodaja i marketing. U okviru kategorije turizam biće  obezbijeđena podrška projektima sa fokusom na inovacije iz oblasti kulturne i kreativne industrije kroz cijeli lanac vrijednosti ili neke njegove segmente, pojedine ili sve specifične sektore, kao što su poslovni ili drugi putnici i kulturni turizam, i pojedina ili sva specifična tržišta, naveli su iz ministarstva.

Aplikanti mogu biti neprofitne organizacije, privatne ili javne, kao što su biznis inkubatori, akceleratori, laboratorije, univerziteti ili obrazovne institucije, istraživački centri i druge relevantne organizacije koje pružaju poslovnu podršku malim i srednjim preduzećima i start-up preduzećima, kao i javne institucije i profitno orijentisani subjekti.[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/09/moda.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Training for SME-friendly policies in CPBs otvoren je do 3. oktobra, a ukupan budžet namijenjen za kofinansiranje projekata procijenjen je na 350 hiljada eura, što je i maksimalan iznos granta po projektu. Iznos granta je ograničen na maksimalnu stopu povraćaja od 90 odsto opravdanih troškova.

– Ovaj poziv ima za cilj da se unaprijede kapaciteti osoblja koje radi za velike kupce, kako bi se na taj način osigurao pristup malih i srednjih preduzeća velikim tržištima javnih nabavki, kao i unaprijedili kapaciteti za učešće na tenderima većih razmjera, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com