DruštvoIzdvojeno

RAK GRLIĆA SE MOŽE SPRIJEČITI

Rak gRlića materice moguće je spriječiti, a u tom cilju u domovima zdravlja organizovan je i nacionalni skrining program. U Dispanzeru za žene hercegnovskog Doma zdravlja besplatno testiranje obavljaju od februara prošle godine, a od ove ono je prošireno i obuhvata žene starosne dobi od 30 do 42 godine, istaknuto je na večerašnjem predavanju koje je organizovao opštinski Savjet za rodnu ravnopravnost u saradnji sa Domom zdravlja Herceg Novi.

Prve godine na spisku je bilo 478 žena starosti od 30 do 34 godine i odziv je bio izuzetno loš, kazala je ginekolog dr Alenka Srdanović

-Jedan od razloga je što žene nisu bile registrovane, promjenile su kontakt telefone, tako da 91 ženu sestre nisu uspjele dobiti na telefon. Od 1. februara 2019. obuhvat testiranjem je proširen na žene iznad 30 godina pa do 42 i apelujem da dostave nove podatke i kontakt telefone. Da bi se odradio skrinig morate biti registrovani kod izabranog ginekologa. Možete imati ličnog i dugogodišnjeg ginekologa, ali radi testiranja na HPV virus morate biti registrovani. Registraciju morate obaviti na svoju inicijativu, prijaviti se na šalter Dispanzera, sestra će vas registrovati, ubaciti u spisak i istovremeno ćete dobiti upustvo kako ćete se pripremiti za testiranje, kojeg datuma i u koje vrijeme ćete doći. Nema čekanja. Testiranje je bezbolno, uzima se bris, opremljeni smo najsavremenijom opremom kako bi sve prošlo u najboljem redu. Rezultai se dobijaju jako brzo za sedam dana. Ako se nađe da žena ima virus, odmah kažem vi nemate rak niti ćete ga dobiti jer smo na vrijeme uhvatili virus koji može da ga izazove. Mi ćemo vas izliječiti. Karcinom grlića je izliječiva bolest!, kazala je dr Srdanović.

Kako je istakla, testiranje ne obavljaju žene koje su u drugom stanju, one koje su imale operaciju na grliću materice u ovoj dobnoj skupini i zene kojima su odstranjeni dijelovi materice. Sve ostale žene trebaju da se testiraju.

Karcinom grlića je jedan od rijetkih malignih oboljenje za koje se zna šta je uzrok, a to je humani papiloma virus koji mi otkrivamo na vrijeme. Ako se virus nastanio u grliću treba mu 10 godina da prouzrokuje maligno oboljenje. Cilj nam je da istestiramo sve registrovane žene do 64 godine. Svake godine će pozivati nove žene. Zahvaljujući sredstvima informisanja, odziv je ove godine bolji, jer su naveli žene da se informišu šta je HPV skrining, istakla je dr Srdanović.

U cilju podizanja svijesti o tome koliko je važan skrining u prevenciji grlića materice i motivisanju žena da se brinu o zdravlju, edukativno predavanje inicirao je Savjet za rodnu ravnopravnost u Opštini Herceg Novi, kazala je predsjednica dr Tamara Vujović.

Nadamo se da je ovo prvo u nizu edukativnih predavanja koje će poslužiti da se informišemo pa da potom proširimo i dobar glas da takvo nešto u opštini postoji. S obzirom na to da smo iz sredstava javnog informisanja saznali da je mali odziv na testiranje, to je bio razlog da  se okupimo jer smatramo da samo punom informisanošću, prevencijom i vođenjem zdravih stilova života možemo smanjati faktore rizika za obolijevanje od malignih bolesti. I savjet za rodnu ravnopravnost nastaviće da organizuje predavanja kako bi se podigla svijest o prevenciji, kazala je dr Vujović.

U Crnoj Gori, nakon karcinoma dojke, najviše osoba oboli i umre od raka grlića materice, a uz dobre skirning programe moguće je spriječiti i do 80 odsto slučajeva.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com