Ekonomija

RAJAK: UVOĐENJEM STEČAJA U VEKTRA MONTENEGRO POVJERIOCI VEKTRA BOKE OSTAĆE BEZ POTRAŽIVANJA

All-focus

Bivši radnici Vektra Boke strahuju da će ukoliko se uvede stečaj u kompaniju Vektra Montenegro ostati bez svojih potraživanja koje su predviđene Planom reorganizacije Vektra Boke. Naime, otišla bi sva imovina hercegnovske kompanije jer je Vektra Montenegro kreditnu obavezu od 23, 7 miliona eura prebacila na Vektra Boku kao solidarnog jemca.

Zbog toga su uputili  zahtjev predsjednicima Opštine i Skupštine Stevanu Katiću i Milošu Bigoviću za sazivanje hitne vanredne sjednice SO Herceg Novi  na kojoj bi razmatrali tu informaciju, ali i odluku stečajnog sudije Blaža Jovanića da doprinose radnika uvrsti u treći isplatni red, kao i sva trgovačka potraživanja sa rokom uplate do 2022. godine umjesto u drugi isplatni, zbog čega preko 100 radnika Vektra Boke ne može da ostvari pravo na penziju. Takođe predlažu da se razmotri stav predsjendika Privrednog suda Blaža Jovanića da se ne poštuje Plan reorganizacije Vektra Boke koji je on potvrdio kao izvršnu ispravu, u odnosu na presuđena potraživanja radnika Vektra Boke i Opštine Herceg Novi, kojima je obustavio izvršne postupke, po pravosnažnim presudama istog suda.

Predsjednik NVO „Bivši radnici Vektra Boke“  Đorđe Rajak tvrdi da su radnici dovedeni u zabludu.

-Ako dođe do uvođenja stečaja u kompaniju Vektra Montenegro  radnici će ostati bez svojih potraživanja, po raznim osnovama. Ukoliko se desi da  imovina Boke bude založena za te kredite radnici će ostati bez penzija, a riječ je o preko 100 porodica. Uputili smo zahtjev lokalnoj samoupravi da pokušamo zajedno da riješimo nastale probleme, jer i Opština HN ima potraživanja koje ne može da naplati. Ako je cijela imovina Vektra Boke založena za kredit Vektra Montenegro i ako se na tenderu prodaje u bescjenje za nekih 12 miliona eura, sva naša potraživanja će biti nenaplativa – kazao je Rajak.

Kaže da radnici imaju saznanja da iz drugog isplatnog reda nisu uplaćeni svi doprinosi a da su potraživanja radnika iz trećeg isplatnog reda oko 3, 5 miliona od čega su doprinosi i porezi 2, 2 miliona.

On kao primjer bezmalo čudnih odluka Privrednog suda navodi i njegova potraživanja za isplatu sudskih troškova iz prethodnih sporova sa Vektra Bokom u iznosu od 3. 708 eura .

-Sudski izvršitelji su dva puta donosili rješenje, po presudi suda. Isti sud je donio rješenje o isplati sudskih troškova a zatim to rješenje stavio van snage do konačnog realizovanja plana reorganizacije – kazao je Rajak.

Mediji su nedavno prenijeli da je Privredni sud Crne Gore pokrenuo  predstečajni  postupak protiv “Vektre Montenegro”, na zahtjev švajcarske finansijske institucije “NLB Interfinanz” iz Ciriha koja potražuje oko 60 miliona eura.

Ukoliko bi “Vektra Montenegro” sada otišla u stečaj dio stečajne mase bilo bi i njeno vlasništvo u drugim firmama poput “Vektra Boke”, “Vektre Jakić”, “Vektre Opel”, “Vektre Development” i “Vektre Investments”.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com