IzdvojenoKultura

RADOST, SJAJNI „AMOROSO“ I ANĐELA BRATIĆ, I SLAVLJE MUZIKE NA OTVARANJU „DANA MUZIKE“

“Ovo obraćanje na početku festivala posvećujem muzici, radosti i Novom”,  rekao je sinoć maestro Boris Kraljević obraćajući se publici u Dvorani „Park“ na otvaranju 36. izdanja međunarodnog festivala „Dani muzike“.

A u atmosferi i reagovanju publike, u izvođenju „ Amorosa“ i flautistkinje Anđele Bratić, tokom  odlično koncipiranog programa koji je obuhvatio djela Vivaldija, Baha i Mocarta i svitu savremenog engleskog kompozitora Rutera, zaista se osjetila radost. I zračila je ljubav prema muzici i  prema Novom.

Festival je otvorio predsjednik opštine Stevan Katić.

– Festival koji godinama njeguje kvalitet, s pažnjom se odnosi prema vjernoj publici, odabirom sjajnih izvođača ostaje na nivou postavljenih standarda, a u isto vrijeme donosi svježinu izborom novih lokacija, na kojima ćete uživati u vrhunskom izvođenju svjetski poznatih djela.

Vrijedi podsjetiti da je zahvaljujući inicijativi rođenoj na Danima muzike, Dvorana „Park“ dobila prošle godine novi koncertni klavir što umnogome doprinosi kvalitetu ne samo ove već i drugih manifestacija.

Podrška programima koji doprinose razvoju kulture i privlačenje interesa publike kulturnim sadržajima predstavljaju obavezu i stalno usmjerenje opštine Herceg Novi. Zato smo godinama generalni pokrovitelj i podrška sjajnom organizacionom timu na čelu sa maestrom Kraljevićem da uspješno ostvare zamišljeno i razvijaju festival, poručio je Katić.

Kao razloge za radost na „Danima muzike“  Kraljević je naveo to što već 16 godina, od obnavljanja, ovaj festival koji na najljepši način slavi muziku, otvara niz hercegnovskih ljetnih festivala.

-Jednako tako raduje što iz godine u godinu Dani muzike podižu ljestvicu kvaliteta, i u odnosu na broj izvođača i u odnosu na kvalitet odabranih programa.

Snažno raduje što ostvarujemo osnovni cilj ovog festivala – obrazujemo mladu publiku, okupljamo poklonike i poznavaoce umjetničke muzike  koja se izvodi na najprestižnijim svjetskim koncertnim scenama.

Posebno iskazujem  radost zbog toga što Dani muzike opet izlaze na najljepše novske otvorene scene. Slavićemo i najljepše novske tradicije, među kojima je muzička kultura – žila kucavica kulturnog života grada.

 Tu je i radost zbog potvrde odlične saradnje sa Opštinom Herceg Novi, Ministarstvom kulture, našim prijateljima, kompanijom Hungest hotels I Institutom Igalo – koji su sponzonzori Danima muzike, ali i zbog obnovljene saradnje sa Muzičkom školom koja potvrđuje da dobra volja sve pokreće na bolje.

Raduje nas što se umjetnici iz regiona i svijeta rado odazovu na poziv da dođu na novski festival klasike, a onda mu se rado i vraćaju.

Kraljević je svoju poruku završio starom mišlju: Muzika izražava sve ono što se ne može izraziti riječima, a ne smije ostati neizrečeno i poželio da  narednih dana u Novom govori u naše ime muzika – i  kaže najljepše o nama, o našem festivalu i našem gradu.

Violinistkinja Maja  Cakić, nakon koncerta koji je završen bisom priča da su program osmislili u dogovoru sa  umjetničkim direktorom festivala Borisom Kraljevićem, koji je predložio  da to budu popularne kompozicije koje bi publika rado čula na otvaranju.

-Tako smo odlučili  za Vivaldija Baha i Mocarta. To uvek  publika dobro primi. Na kraju je  išla Ruterova svita za flautu i orkestar,  na preporuku naše solistkinje Anđele Bratić. Mislim da je to koncepcijski bio dobro zamišljen koncert, hteli smo da prošetamo kroz vreme i prostor, od Vivaldija do savremenog kompozitora. Mi smo navikli i na biseve moram priznati. Naša publika  uglavnom traži bis a drago mi je da je to tražila i hercegnovska publika. Imali smo tremu jer je ovo početak festivala, čast je  biti pozvan na ovakav festival koji ima dugu tradiciju. Imali smo i odgovornost i drago mi je ako smo  i našu zemlju i grad i rad predstavili na adekvatan način, ocijenila je Cakić i dodala da Herceg Novi ima  divan kulturni centar, divne ljude koji g vode, pa se nada da će ponoviti ovaj ili u Herceg Novi doći sa nekim drugim programom kako bi nastupili i na tvršavi Forte mare od koje se sinoć odustalo zbog lošeg vremena.

Anđela Bratić, fautistkinja ima slične utiske.

-Veoma mi je drago da je publika tako dobro reagovala na Ruterovu kompoziciju. Ona je bila  moj izbor jer gde god da sam je do sada svirala publika je jako dobro reagovala. Ruter je ovu svitu napisao u različitim žanrovima,šest je stavova a svaki ima nešto specijalno. Jedan je u baroknom stilu, jedan je bio šanson,  jedan sa nepravilnim ritmom, jedan džez, filmska muzika,  lepe melodije i skoro da ne biste rekli da je on savremeni kompozitor. Žao mi je što se ova muzika nije slušala u divnom ambijentu Tvrđave Forte mare ali to ipak nije umanjilo ono što smo  doživeli u ovoj divnoj sali u kojoj sam i ranije imala prilike da nastupam na ovom festivalu. Drago mi je da uvek ima puno publike i da prepoznaju značaj i kvalitet ovog festivala, rekla je Anđela Bratić.

Ona će na Danima muzike nastupiti i 12. jula sa „Kamernom  bandom“, umjetnicama iz Kragujevca i  Beograda koje izvode  savremenu muziku.

-Sopran, violina, flauta i klavir su sastav za koji nema baš mnogo literature pa je mnogo kompozitora koji su nama posvetili  svoje kompozicije. Takođe smo vodili raćuna da to budu kompozicije koje će biti  interesantne za publiku tako da  imamo jednu ariju, jedan ciganski ciklus,  nešto iz ciklusa domaćih, narodnih pesama, imamo jedan tango, vrlo upečatljiv i biće  tu nekih starih pesama koje sigurna sam svi vole da čuju i znaju, najavlia je Bratić novi susret na Danima muzike.

Festivalski susreti uvijek donesu i neke nove zamisli, tako je sinoć dogovoreno da sjajni „Amoroso“ i Boris Kraljević pripreme tri Bahova  koncerta koja će izvesti i na Leskovačkim danima muzike i na novskom festivalu.

Biće to nova radost za poklonike umjetničke muzike!

V.V.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com