DruštvoEkonomija

Radnici Brodogradilišta najavili protestno okupljanje u ponedeljak

Nezadovoljni što ni 17 dana nakon zatvaranja tendera za dodjelu koncesije za korišćenje brodogradilišne luke nemaju nikakvu informaciju o ponudi koju su dostavili Adriatik Marinas i Damen, radnici Jadranskog brodogradilišta Bijela najavili su protestno okupljanje za ponedeljak 7. marta.

Predsjednik Sindikata radnika Brodogradilišta Mladen Krivokapić kaže da se neizvjesnost 193 zaposlena produžava, da se njihov status ne rješava  osam mjeseci nakon uvođenja stečaja.

-Ne znamo šta se nalazi u jedinoj ponudi koja je stigla na tender, a koju je dostavio Piter Mank. Čudno je da se razmatranje ove ponude odugovlači, jer nam je stečajni upravnik Žarko Ostojić u utorak rekao da još nije otvorena. Još uvijek nije raspisan drugi tender za prodaju imovine, ne znamo ni kada će biti to urađeno niti  koja je cijena u pitanju, a zna se da će u drugom pozivu biti niža od 15 do 20 odsto-kazao je Krivokapić, navodeći da su to razlozi za novi protest koji je zakazan za ponedeljak od 7 sati ispred kapija preduzeća.

Predsjednik Sindikata kaže da su zadovoljni  informacijom da je Vlada u četvrtak donijela odluku da se za 64 radnika koji su stekli uslove za penziju što prije uplate dugovanja  i poveže radni staž.  Ipak, ostaje nerješen status  193 preostalih radnika i njihovih zahteva zbog kojih su lani štrajkovali dva mjeseca.

Brodogradilište je u stečaju od 30. juna prošle godine. Uprkos tome posla ima, mada u manjem obimu. Rade trenutno na barži koja je u Bijeloj od uvođenja stečaja,na dva vojna broda i jednom turističkom brodu. Primaju platu od 193 eura, ali i ta socijala je počela da kasni-istakao je Krivokapić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com