Društvo

RADIO MREŽE ZA OPASNOST CRNE GORE

Nakon više mjeseci pripreme, a konačno i nakon formalne Odluke Upravnog odbora Mreže za afirmaciju radioamaterskog pokreta, počela je  sa radom Radio mreža za opasnost Crne Gore, posebna radna grupa čiji je osnovni cilj okupljanje što većeg broja radio-amatera radi zajedničke edukacije, vježbi, kao i djelovanje u realnim situacijama elementarnih nepogoda ili većih katastrofa kada je potrebno uspostavljanje adekvatne infrastrukture za razmjenu poruka humanitarnog karaktera.

Takvo organizovanje, kroz specijalnu radnu grupu koja je posvećena isključivo takvoj vrsti komunikacija, crnogorski radio-amateri prvi put, poslije dužeg vremena, imaju priliku da rade na edukaciji i objedinjavanju svojih zajedničkih resursa koje mogu da stave na usluzi društvu i državnim institucijama koje su nadležne za civilnu odrbanu kada je tako nešto potrebno.

Radio mreža za opasnost i učešće u njoj je jedna od najprepoznatljivijih funkcija radio-amatera kod šire javnosti. U našoj istoriji, najpoznatiji primjer, gdje su radio-amateri kroz uspostavljanje radio mreže za opasnost (RMZO) pokazali svoj značaj, je zemljotres koji je zadesio crnogorsko primorje 1979. godine. Razorne katastrofe takvih razmjera pogubne su za veći deo telekomunikacione infrastrukture koje koriste službe civilne zaštite te na taj način radio-amateri kao svojevrsni profesionalci na tom polju dolaze do izražaja i u vrlo kratkom roku svoje resurse mogu staviti na usluzi humanitarnih veza i razmjeni hitnih poruka, koordinaciji civilnih službi zaštite i sl.

Požari koji su zadesili gotovo cijelu Crnu Goru krajem prošlog ljeta, kojima je najviše bila pogođena Boka Kotorska, pokazali su još jednom humanost radio-amatera i njihovu požrtvovanost kada su u pitanju humanitarne veze. Radio-amateri iz cijele Boke Kotorske, a posebno iz Herceg Novog su u periodu od mjesec dana bili u neprekidnoj koordinaciji sa Službom zaštite i spašavanja Herceg Novog i gotovo momentalno izvještavali o stanju požarišta kojih je u cijelom periodu bilo više stotina. ne plaća članarina obzirom da je MARP preuzeo na sebe pokrivanje svih administrativnih i drugih troškova.

Imajući u vidu da se bliži ljeto a sa time i visoke temperature koje mogu prouzrokovati ponovne požare na teritoriji cijele Crne Gore, radna grupa će u narednom periodu raditi ubrzanim tempom kako bi se sa ostalim službama i dobrovoljnim organizacijama adekvatno pripremila za eventualno djelovanje ukoliko se takva potreba ukaže.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com