Društvo

PRVO MJERENJE NIVOA RADONA U NOVSKIM ŠKOLAMA

Print

Sve hercegnovske osnovne škole biće obuhvaćene projektom „Procjena i smanjenje radona u crnogorskim školama i vrtićima“.   Podaci prikupljeni na području našeg grada biće uneseni u Radonsku mapu Crne Gore.

Nosioci projekta su dva ministarstva, prosvjete i održivog razvoja i turizma, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Agencija za zaštitu životne sredine, a nova istraživanja potrebna su kako bi se unaprijedio sistem zaštite građana od uticaja radona i kompletirala radonska mapa. Mjerenje koncentracije ovog veoma štetnog gasa je od velikog značaja za sve ustanove u kojima borave djeca objašnjava direktor Osnovne škole “Milan Vuković “, Željko Bojović:

– Radon je jedan od vrlo opasnih agenasa koji se nalazi u zemlji, iz nje izbija i dolazi u kontakt sa ljudima, pa je potrebno preduzeti mjere kako bi se to spriječilo. Ovo je prvi put da se mjerenje obavlja po školama. Akciju pozdravljamo i smatramo da je to izvanredno i veoma potrebno kako bismo znali kako da se eventualno zaštitimo i koje mjere da preduzmemo u cilju smanjenja rizika udisanja ovog veoma štetnog gasa.

Radon je gas koji nastaje prirodnim raspadanjem radijuma. Ne postoji bezbjedna količina koncentracije, ali je po najnovijim standardima Evropske unije propisano 300 bekerela po metru kubnom. Konkretno, u Crnoj Gori dozvoljeni nivo je 400 bekerela/m³ u starim objektima, odnosno 200 bekerela/m³ u novoizgrađenim. Srednja vrijednost dosadašnjih mjerenja u našoj državi je 105 bekerela, a to je nešto iznad svjetskog prosjeka. Radonska mapa u Crnoj Gori još nije završena, ali će biti do kraja godine. Njen značaj je u tome što će predstaviti srednje godišnje nivoe koncentracije radona i na taj način omogućiti praćenje i upoređivanje rasta ili smanjenja koncentracije gasa.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com