Kultura

PRVI KONCERTI PRVOG FESTIVALA SAKSOFONA U CRNOJ GORI – „SUMMER SAXPERIENCE“

Prvi Festival saksofona u Crnoj Gori – „Summer Saxperience“, okupio je u Herceg Novom  umjetnike iz Azerbejdžana, Francuske, Finske, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. U organizaciji su Udruženje saksofonista Srbije i festivala „Belgrade Saxperience“, u saradnji sa hercegnovskom Muzičkom školom. Prvi koncert biće organizovan večeras  u Gradskoj kafani, gdje će u 21 sat nastupiti saksofonista iz Azerbejdžana –  Zaur Mirzaev, sa jazz muzičarima: Draganom Ivanovićem na bas gitari, Savom Miletićem za klavirom i bubnjarom Peđom Milutinovićem, kaže direktor festivala Milan Savić, koji je najavio i ostale koncerte.

– Zahvalio bih se azerbejdžanskoj ambasadi koja je pomogla dolazak u Herceg Novi fantastičnog saksofoniste Zaura Mirzaeva, koji će večeras svirati sa još trojicom sjajnih jazz muzičara. Sutra će  nastupiti jedan fantastičan kvartet saksofona – „Papandopulo kvartet“ iz Hrvatske, tako da će publika imati priliku da u isto vrijeme čuje sopran, alt, tenor i bariton saksofon, koji će zajedno četvoroglasno izvoditi razne kompozicije klasičnog repertoara. „Papandopulo kvartet“ čine: Nikola Fabijanić – sopran saksofon, Gordan Tudor – alt Saksofon, Goran Jurković – tenor saksofon i Tomislav Žižak – bariton saksofon, objasnio je Savić.

Treće večeri, u subotu – 13. avgusta, kada će biti i svečana dodela diploma polaznicima Ljetnje škole, na Trgu od muzike – platou ispred Muzičke škole, nastupiće Nikola Arsenijevića iz Francuske i Milan Savić iz Srbije, uz klavirsku pratnju Ukija Ovaskainena iz Finske. Publika će imati priliku da čuje Bramsa, Grgina, a biće i nekih tango iznenađenja, rekao je Savić i pozvao ljubitelje muzike da prisustvuju ovim koncertima.

U okviru festivala već četiri dana traje Ljetnja škola saksofona na kojoj polaznici imaju individualne i grupne časove sa profesorima Milanom Savićem iz beogradske muzičke škole „Josip Slavenski“, Nikolom Arsenijevićem – istaknutim francuskim umjetnikom i Ukijem Oveskainenom iz Finske, koji drži časove korepeticije.

Direktorica hercegnovske Muzičke škole Nada Karadžić je izrazila zadovoljstvo što su organizatori beogradskog festivala odabrali baš Herceg Novi za njegovo ljetnje izdanje, prepoznali rad naše škole i doprinijeli da ona „poraste“ za još jedan kvalitetan festival, pored Jazz festivala koji predstoji od 19. avgusta. Ona je istakla da je saksofon vrlo popularan instrument i podsjetila da je u Muzičkoj školi prije četiri godine otvoren odsjek za saksofon, na kome je za sada upisano šest učenika. Pošto u avgustu u već ima dosta manifestacija u Herceg Novom, kao i u ostalim primorskim gradovima, sledeće godine će festival saksofona biti organizovan u nekom drugom terminu, a nastojaće da okupe što više učenika iz Crne Gore, poručila je Karadžić.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com