Kultura

PRVE NAJAVE SA 32. FILMSKOG FESTIVALA HERCEG NOVI – MONTENEGRO FILM FESTIVAL

U okviru takmičarskog programa studentskog filma, 32. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival koji će biti održan od 1. do 7. avgusta biće prikazano 17 kratkih filmova koji dolaze iz različitih filmskih škola. Selektor studentskog filma je reditelj Dušan Kasalica, a žiriju su Danijela Radulović, Peter Cerovšek i Maša Seničić. Filmovi se takmiče za nagradu Zlatna mimoza za najbolji studentski film i dvije Specijalne nagrade žirija.

Producentkinja Danijela Radulović (Crna Gora)  je učesnica Sarajevo talent kampusa, Cinema City Youth kampusa, dobitnica nagrade “The best pitch” za filmski projekat “Umir krvi” (PriFilm Forum), članica preselekcionog tima za filmski festival Balkan Beyond Borders, predstavnica Crne Gore na Kanskom filmskom festivalu.

Peter Cerovšek (Slovenija) je reditelj kratkih filmova koji su učetvovali na brojnim međunarodnim festivalima i direktor jednog od regionalno najznačajnijih festivala kratkog filma – FeKK Ljubljana short film festival.

Scenaristkinja i pjesnikinja Masa Seničić (Srbija) je ko-selektorka programa “Hrabri Balkan” u okviru Festivala autorskog filma i kreativna direktorica Bašta festa. Jedna je od osnivačica, koordinatorki i predavačica u okviru programa Film kulture, Udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture. Njena prva zbirka pjesama “Okean” nagrađena je Mladim Disom za 2015. godinu. Glavna urednica je Before Afterportala.

U skladu sa duhom selekcije, program u Amfiteatru Herceg Festa će otvoriti Omaž 1968-oj: veče jugoslovenskog eksperimentalnog filma. U okviru ovog programa biće prikazani eksperimentalni filmovi nastali u bivšoj Jugoslaviji šezdesetih i sedamdesetih godina, po izboru vodećih kino klubova: Kino klub Zagreb, Kino klub Split i Akademski filmski centar iz Beograda. Gosti večeri su Petra Belc, teoretičarka filma i kuratorka Kino kluba Zagreb i Nikola Đurić, jedan od vodećih autora eksperimentalnog filma ispred Akademskog filmskog centra. Razgovor će moderirati reditelj Ivan Salatić.

-U godini jubileja studentski revolucionarne 1968, pred vama je, u ovogodišnjoj selekciji studentskih filmova – 17 kratkih filmova,  koji na savremen način tretiraju politička pitanja, ali i odnos prema životu i međuljudskim relacijama. Selekcija okuplja deset igranih, šest dokumentarnih i jedan animirani film, koji nam dolazi kao osvježenje za domaću produkciju. U dokumentarnim filmovima autori ne bježe da budu direktni i otvoreni i da sa neobičnom lakoćom govore o najintimnijim trenucima u životu protagonista, ali i da tretiraju politička pitanja o kojima se ne govori često. U igranim filmovima mladi autori nam nude zanimljive priče koje se oslanjaju na tradiciju i njeno savremeno iščitavanje, episode iz života u stambenim blokovima regionalnih centara i priče o uvijek aktuelnim međuljudskim odnosima,  kojima nas reditelji provode kroz različte žanrove. Stoga, jasno je da ovogodišnju selekciju ne možemo sagledati samo iz jednog ugla, već da nam raznolikost filmova upravo govori da su pred nama, nadam se, novi, zanimljivi glasovi, koji će oblikovati regionalnu kinemtaografiju u godinama koje su pred nama”, kazao je selektora Studentskog filma, reditelj Dušan Kasalica.

 

TAKMIČARSKI PROGRAM STUDENTSKOG FILMA

1.BARS, WALLS, Sara Stijović, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Crna Gora, 12’/ 2018.
2. DOMA ZA BOŽIĆ, Tomislav Đurinec, Akademija dramske umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska, 31’/2018
3. CIRCULFOAMEI, Eugen Dediu, UNATC, Rumunija, 15’26’’/2017
4. IVA, Maja Alibegović, Akademija dramske umjetnosti, Univerzitet u Zagrebu, Hrvatska, 11’ 22’’/ 2018
5. JADI MLADOG LJUBIĆA, Zvonimir Grujić, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Crna Gora, 24/ 2017
6. LIJANA, Ivan Đurović, Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum, Srbija, 27/ 2018.
7.LOOP, Matija Gluščević, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Srbija, 19’19’’, 2017.
8.LJUBAV, Dušan Zorić, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Srbija, 16’/2017.
9. MARICA, Judita Gamulin, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska, 18’/2018.
10.MIŠKO, Hanis Bagashov, FDU Tetovo, Makedonija, 15/2018.
11. MOGU SAM, Nikola Polić, Fakultet dramskih umetnosti Beograd,Srbija, 16’33’’/2018
12.NAGRADA, Lidija Mojsovska, Faculty of Dramatic Arts Skoplje, Makedonija, 16’/2017.
13.SAMI, Nikola Vučinić, Fakultet dramskih umjetnosti Cetinje, Crna Gora, 16’/2018.
14.ŽIVOT TRAJE TRI DANA, Katarina Koljević, Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Srbija, 29’/2017.
15.IZ KRAJNOSTI U KRAJNOST, Filip Đorđević, Fakultet vizuelnih umjetnosti Podgorica, Crna Gora, 11’40’’, 2018.
16.NAOPAKO, Filip Zadro, Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, Hrvatska,13’, 2017.
17. ON THE OTHER SIDE OF THE PILLOW A ROSE WAS BLOSSOMING, Dragana Jovanović, Akademija medijskih umjetnost Keln, Njemačka – Srbija, 26’/2018.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com