Društvo

PRVA POMOĆ STIGLA U ROMSKO NASELJE U MELJINAMA – ALI STRAH OD KIŠE STANUJE POD KROVOVIMA POKRIVENIM NAJLONOM

“Važno je da smo svi živi i zdravi, da su nam djeca dobro” poruka je naših sugrađana čije su kuće u Meljinama, u romskom naselju, potpuno otkrivene i znatno oštećene tokom nedavnog nevremena. Privremeno su našli rješenje, umjesto krovova sa vrha kuća vijori najlon, slaba zaštita jer  svi naši sagovornici kažu  – nova kiša uništiće kompletno pokućstvo.

U naselju je devet porodica sa oko 50 članova, među kojima ima djece od godinu pa naviše. Dok protiče četvrti dan od nevremena, očekuju Komisiju za procjenu štete a potom i neko trajnije rješenje, ističe Hajrizi Jastreb.

-Kontaktirali smo potpredsjednika Miloša Konjevića i dobili obećanje da će nas danas obići članovi komisije za procjenu štete. Sve kuće su nam otkrivene, očekujemo šta će dalje biti. Najneophodnije je donijeti građu jer sve je pokislo, moramo pokriti kuće kako bi ih zaštitili koliko je više moguće, kazao je Jastreb.

U noći između subote i nedelje, kada je pijavica poharala i ovo naselje koje još ima status divljeg, prva im je u pomoć, kažu  pritekla direktorica Komunalno-stambenog Jasmina Konjević kojoj svi naši sagovornici upućuju riječi zahvalnosti.

-Čim je čula ona je došla, obezbjedila nam hranu i piće, organizovala da se najlonom pokriju kuće, došla je sa ljudstvom i mehanizacijom, svi su bili ovdje, kazao je Jastreb.

Otac troje djece Hamza Bekim, kaže da u noći oluje nisu znali šta će biti sa njima, ali je jedino bitno da su se svi spasili. Njemu je pijavica potpuno otkrila krov iznad sobe za spavanje, popadao je po ležaju na kome je spavao sa suprugom i djetetom malter, ali niko nije ozlijeđen. Nakon svega strahuju od  onoga što ih dalje čeka je velika.

-Obišli su nas iz Stambeno-komunalnog, Čistoće, Vodovoda, Komunalne policije, obišao nas je uveče i predsjednik Stevan Katić. Komunalna je evidentirala štetu, nismo imali ni struje, iskrivili su se stubovi i kablovi primakli krovovima. Ta opasnost je otklonjena, ali  sada čekamo, ne znamo šta dalje. Sve su kuće oštećene, automobili takođe, kazao je Bekim, nekadašnji radnik Čistoće koji je u invalidskoj penziji.

Pomoć je obećana, ali još ništa konkretno se nije desilo, nastavlja priču Muharem Šaćiraj

-Rekli su da će da dođu i iz Podgorice, zbog kuće pored nas na koju je pao stub sa visokim naponom. Danas je četvrti dan, niko još nije došao. Nema pomoći! Sve je rekla kazala. Predsjednik Opštine nas je obišao u subotu oko 18 ili 19 sati, kazao je sve će biti u redu. Ali kako polako kad je  sve je ovo od te noći do danas  moglo biti u vazduhu. Situacija je teška, nezaposlen sam, žena radi za 190 eura, kad platimo struju i vodu kako dalje –  pitao se Šaćiraj.

Uprkos svim nevoljama – život je jači i vraća se u ovo naselje u kome sami rade što mogu ali ruka pomoći bi bila više nego dobrodošla – ponegdje je kaže naš narod sevap pomoći.

1 komentar

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com