Ekonomija

PROTEST BIVŠIH RADNIKA VEKTRA BOKE DANAS U 17 H PARKU BOKA

All-focus

Bivši radnici Vektra Boke  danas će se u 17 h okupiti  u parku Boka  kako bi ukazali da nisu ispoštovana njihova prava po osnovu Zakona o stečaju, čime su ostali uskraćeni za svoja potraživanja iz radnog odnosa. Predsjednik  NVO „Bivši radnici Vektra Boke“   Đorđe Rajak podjseća da je odlukom Ustavnog suda iz  juna prošle godine prestao da važi dio člana 55 zakona o stečaju na način da sva potraživanja bivših radnika spadaju u prvi isplatni red a ne samo potraživanja dospjela 24 mjeseca prije uvođenja stečaja. Protestnim okupljanjem, kako navodi Rajak, hoće da ukažu da su svi zahtjevi radnika bili pravno osnovani a da im menadžment Vektra Boke i stečajni sudija uskraćuju to pravo.

-Hoćemo da skrenemo pažnju na pojednice koji ne poštuju zakonske ali ni ljudske norme. Pozivamo sve bivše i sadašnje radnike Vektra Boke, građane Herceg Novog  da nam se pridruže u današnjem protestu, kako bi uputili poruku da su svi naši zahtjevi zasnovani na zakonu – kazao je Rajak.

Nedavno je i pravni zastupnik radnika Vektra Boke, advokat Jovan Pejović uputio dopis izvršnom direktoru tog preduzeća Miliću Popoviću u kome ukazuje na odluku Ustavnog suda ističući da se ona primjenjuje retroaktivno i da potraživanja radnika imaju prioritet u odnosu na druge povjerioce. On je takođe uputio dopis i Savjetu za privatizaciju zahtijevajući da uskrate saglasnost za prodaju hotela kompanije, jer se ne poštuje Plan reorganizacije preduzeća. Navodi da je  stečajni sudija Blažo Jovanić  doprinose radnika uvrstio u treći isplatni red, kao i sva trgovačka potraživanja sa rokom uplate do 2022. godine umjesto u drugi isplatni, zbog čega jedan broj radnika Vektra Boke ne može da ostvari pravo na penziju. Pejović podsjeća i na stav predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića da ne poštuje Plan reorganizacije Vektra Boke koji je on potvrdio kao izvršnu ispravu, u odnosu na presuđena potraživanja radnika,  kojima je obustavio izvršne postupke, po pravosnažnim presudama istog suda. Pejović ističe da menadžment Vektra Boke netransparentno rasprodaje imovinu i od Savjeta za privatizaciju traži da uskrate saglasnost na prodaju hotela.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com