DruštvoIzdvojeno

PROSLAVA SPASOVDANA: U HRAMU VAZNESENJA GOSPODNJEG NA TOPLOJ SLUŽENA SVETA ARHIJEREJSKA LITURGIJA

Proslava Spasovdana, po narodnom vjerovanju jednog od najvećih i najvažnih praznika naše crkve, upriličena je u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg na Toploj.

Svetom Arhijerejskom liturgijom načalstvovali su mitropoliti Kijevski Avgustin i Crnogorsko primorski Amfilohije uz sasluženje sveštenstva. Crkva na Toploj je u prethodnom periodu obnovljena, ikonostas restauriran, a danas je osveštan i obnovljeni oltar.

Danas je praznik kada se bolje nego ikada vidi suština hrišćanske vjere, a to je optimizam, radost i neodustajanje pred problemima, kazao je u besjedi mitropolit Amfilohije.

-Crkva priziva u život. Čovjek se tjelesno rađa i privikava. Smisao ovog praznika nije samo praznovanje nečega što se dogodilo i smisao ljudskog života se otkriva na ovaj veliki praznik Vaznesenja. Čovjek jeste smrtno biće ali nema svečanijeg trenutka od ovog dana radosti posle vaskrsenja. I zato blagoslivamo naše pretke što su podigli ovaj hram u čast Vaznesenja Hrista, onog koji okuplja duše gladne i žedne. Podignut je prije 305 godina, a ove godine obilježavamo i 300 godina Topaljske komunitadi. Budemo li krenuli od Boga, mi grešni i jadni sa svim nedostacima moći ćemo da završimo sve što smo počeli, kazao je mitropolit Amfilohije.

Povodom proslave Spasovdana, svetoj Arhijerejskoj liturgiji je prisustvovala i sestra  Ines iz Gvatemale sa svojim sestrinstvom. Ona pripada eparhiji Buenos-aersko- argetinskoj, podigla je hram Svete Trojice i sabira hrišćanske duše, istakao je mitropolit Amfilohije.

-To je poruka grešnom, malom čovjeku da je sve moguće kada vjeruje u Boga, a kada se ne oslanja na Boga ne može vidjeti ništa nego svoje slabosti.

Ovo je mjesto koje ima svoju neprekinutu tradiciju pohoda ka crkvi ovaj narod zna šta je crkva, šta je crkveni praznik, rekao je mitropolit Kijevski Avgustin

-Vaše prisustvo u ovom broju pokazuje i pored sve tehnike u kojoj živimo, da se ovdje deševa jedna viševjekovna tradicija vjernosti i služenja Bogu. Ovaj narod i ova mitropolija ima velikog duhovnika, vladiku Amfilohija, i to se vidi. Po tome se  odvaja ova mitropolija od ostalih i to pokazuje da je vodi jedan od najvećih duhovnika pravoslavlja, kazao je mitropolit Avgustin.

Tokom  liturgije u čin prezvitera rukopoložen je đakon Zoran Miljanić, a u čin đakona student Bogoslovskog fakulteta u Foči, naš kolega, Dragan Vidaković iz Bijele.

U prepunom hramu, svetoj Arhijerejskoj liturgiji, prisustvovali su, između ostalih,  predsjednik Opštine Stevan Katić, potpredsjednica Danijela Đurović i  konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović.

Pred hramom Svetog Vaznesenja Gospodnjeg bila je postavljena izložba radova učenika OŠ „Dašo Pavičić“ koji su slikali na temu velikog praznika Spasovdana.

Proslava Spasovdana biće nastavljena litijom kroz grad, a završena Akademijom koja u dvorani Park počinje u 19 sati.

Nema Komentara

  1. Haha,da politički odradjeno ,svaka čast ,samo kasnite sa akcijom podosta posto je ideja odavno bila iznesena ali nije bilo volje od skole da je pokrene

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com