IzdvojenoTurizam

PROMOVISANE SVE LJEPOTE I ZANIMLJIVOSTI PJEŠAČKE STAZE SUŠĆEPAN-RATIŠEVINA- MOJDEŽ

Protekle subote, na promociji markirane staze koja spaja sela Sušćepan, Ratiševinu i Mokrine, okupilo se preko 40 učesnika, iz sve tri bokeljske opštine, kao i nekoliko stranih državljana. Od organizovanih grupa, najbrojniji su bili članovi odreda izviđača „Orjen“, članovi hercegnovske NVO „Step-koraci“, kotorskog PK „Pestingrad“ i hercegnovske „Subre“, koja je dala i tehničku pomoć u organizaciji, saopštavaju iz Agencije za zaštitu i razvoj Orjena.
Pravo proljećno vrijeme i dosta sunca obradovalo je učesnike  čije su godine u nevjerovatnom rasponu od 0 do 70  pa su u prijatnoj atmosferi, u petosatnom laganom hodu, prešli u oba smijera planiranu ruta, uz izlaske do dvije osamljene crkve sa vidikovcima.
Kod Sv. Kozme i Damjana učesnike su dočekali predstavnici MZ i domaćin iz Ratiševine, Leso Mijajlović. Uz tradicionalno posluženje, priganice, domaće suve smokve i lozovu rakiju, učesnici su čuli niz zanimljivosti o Ratiševini i samoj crkvi, nedavno obnovljenom starom vjerskom objektu.
Kod crkve Sv. Ilije na Mokrinama, domaćin je bio Radenko Vučković, koji je govorio o uspješnoj obnovi ove male kamene crkve koja je do skoro bila u ruševinama. Jednak utisak kao i same crkve, ostavili su vidici sa njihovih platoa, odakle su se juče, kao najudaljenije tačke, vidjeli vrhovi Rumije, na suprotnom kraju Crnogorskog primorja. Kroz višesatno pješačenje, učesnici su stalno gledali, prolazili preko kamenih mostova i mostića, pa i preskakali brojne izvore i potoke, tako da je žubor vode bio glavna karakteristika čitave ture. Ovaj kraj je poznat po bogatstvu vodom, zbog čega je obližnji Mojdež nekada imao veliki broj vodenica. Grupu je vodio Željko Starčević, iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena. Starčević je istakao značaj očuvanja i revitalizacije starih kamenih pješačkih puteva, kao neizostavnog dijela ponude aktivnog turizma, ali i važnog segmenta kulturnog pejzaža. Ovom prilikom promovisana je jedna od desetine mogućih staza hercegnovskog zaleđa, pogodnih za rekreaciju i razvoj različitih izletničkih programa.

Organizator ove promotivne ture, izvedene u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, je MZ Sušćepan- Ratiševina-Trebesin. Program se realizuje uz podršku Opštine  i Turističke organizacije Herceg Novi.

Nema Komentara

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com