Društvo

PROMOVISANA TURA “HERCEGNOVSKI VREMEPLOV”

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena danas je organizovala turu „Hercegenovski vremeplov“ kao novu turističku ponudu za sve posjetioce našeg grada. Strat ture bio je na Trgu, a cilj na Kotobiljskom izvoru.

Direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Milja Vitorović zadovoljna je kako je tura protekla, premda nije bio veliki odziv:
-Žao mi je što niko nije bio iz turističkih agenija, međutim ovo je bilo vrlo značajno za nas. Pokazalo se da smo dobro uklopili priču i satnicu i očekujem da drugi put bude više zainteresovanih.

Agencija, je uz turu Hercegnovski vremeplov, pripremila još tri ture, do Snježne jame, Orjenskog sedla i do sela Žlijebi, kazala je Vitorović:

-Mi te ture već nudimo, jer smo dostavili informacije turističkim agencijama i hotelima i za njih već postoji interesovanje. One su već djelimično poznate jer smo ih i u prethodnom periodu organizovali vikendima. U narednom periodu organizovaćemo promocije i ovih tura i pozvati sugrađane i turiste na zajednički obilazak, kazala je Vitorović.

Za sve ture obezbijeđen je licencirani vodič, a kako je istakla Vitorović, uskoro će biti u funkciji i novi sajt na kojem će predstaviti individualne ture.

Podsjećamo,tura „Hercegnovski vremeplov“  počinje pod popularnom Sat-kulom, simbolom Herceg Novog, zatim produžava na dominantna utvrđenja nad gradom, Kanli kulu i Španjolu, podsjetnike kako na dugotrajnu tursku, tako i na kratkotrajnu špansku vlast. Šetnjom kroz istoriju prati trasu glavnog pješačkog puta koji je vjekovima povezivao Herceg Novi sa planinskom unutrašnjošću i u toj ulozi opstajao sve do zadnje četvrtine 20-og vijeka, do kada su mještani okolnih sela znali silaziti na pijacu sa tovarnom stokom, punom proizvoda za pijacu. U vremenima intezivne upotrebe, duž danas uspavanog pješačkog puta, su zbog toga postojali brojni ugostiteljski objekti, kakva je recimo bila krčma Avramovića, koju je rado posjećivao čak i princ Aleksandar Karađorđević pri svojim šetnjama u hercegnovsko zaleđe. Prešavši Matkovića most (skladno kameno zdanje) ulazi se dublje u zaleđe, u prostor Kotobiljske bitke, presudnog događaja za oslobođenje hercegnovskog kraja od turske vlasti. Danas je to mjesto u prijatnom okruženju guste šume primorskog bora i čempresa, sa više uređenih odmorišta za šetače. Pješačka tura je prilagođena prosječnom posjetiocu i zahtijeva minimalnu fizičku kondiciju (budući da se savladava oko 350 m visinske razlike u penjanju). Potrebno je najaviti se minimum 48h ranije. Sa razledanjem i odmorima traje 4 do 5 sati.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com