Društvo

PROMOVISANA PJEŠAČKA TURA DO KOTOBILJA

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena organizovala je juče istorijsko-turističku pješačku turu od glavnog gradskog trga do Kotobilja. Novljani i gosti, među kojima je bilo i djece predškolskog uzrasta, bili su veoma zadovoljni načinom kako je osmišljena tura i istorijskom pričom koju su čuli.

Tura je organizovana na dan Kotobiljske bitke, 15. septembar, a ka Kotobilju se juče uputilo 15 naših sugrađana, vodič, nadzornik i direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena Milja Vitorović.

– Naziv ture “Hercegnovski vremeplov” opravdava činjenica da, obilazeći novske tvrđave i dio prirode našeg zaleđa uz priču, posjetioci zaista imaju osjećaj da putuju kroz vrijeme. Među učesnicima ture bilo je djece, što mi je posebno drago. Svi su bili zadovoljni , a kako su nam rekli najviše im se dopao zatvor na Kanli kuli, ali i brojne anegdote za Abramovića krčmu koju je posijećivao i kralj Petar Karađorđević. Na Kotobilju smo im govorili o istorijskim činjenicama, ali i o strategiji bitke, kazala je Vitorović.

Staza nema veliki uspon i bezbjedna je, tako da i djeca mogu da je savladaju, kazala je Vitorović:

-Naš cilj je da ova tura bude i dio obrazovnog programa kroz školu u prirodi u osnovnim i našoj srednjoj školi, a možda i u ustanovama okolnih gradova. Tura pruža cijelokupnu sliku istorije našeg grada. Na Kanli kuli mogu da pogledaju i dokumentarni film o istoriji Herceg Novog koja prati baš taj period do pada pod Tursku vlast , a priča ove ture tu počinje na Kanli kuli, istakla je Vitorović.

Namjera je da tura “Hercegnovski vremeplov” bude uvrštena i u program Praznika mimoze jer je pješačenje ovom maršrutom moguće tokom cijele godine. Najveće interesovanje za ovu turu tokom ljeta pokazali su strani turisti, a Agencija je u saradnji sa gradskom Turističkom organizacijom i Opštinom, obezbjedila polaznicima popust 50% za gledanje filma na Kanli kuli.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com