IzdvojenoKultura

PROMOVISANA MONOGRAFIJA „ 100 GODINA MJESNE MUZIKE ĐENOVIĆ“ – VREDNOVANJE DUHA I ZAJEDNIŠTVA MJESTA

“U vremenu  kada se površnost i duh zabave pokušavaju predstaviti vrijednostima,  misija Mjesne muzike Đenović dobija na značaju”,  istakla je sinoć na promociji monografije priređene povodom stotinu godina postojanja ovog društva sekretarka Sekretarijata za kulturu Ana Zambelić Pištalo.

Misiju  đenovičke  muzike ona  je  definisala kao čuvanje od zaborava i vrednovanja duha i zajedništva mjesta, proširivanje vidika i obogaćivanje repertoara. Kao i prenošenje iskustva i uključivanje u rad mladih bez njegovanja isključivosti po bilo kojoj osnovi, rekla je Zambelić Pištalo.

Uz čestitke za dosadašnji rad poželjela je  muzičarima iz Đenovića da i u budućnosti budu „putokaz mladima  ukazujući  im  na tradiciju i raznolikost  Novog „ da otrgnu „ od zaborava stare melodije i note i čine  nas i dalje ponosnim“.

Zambelić Pištalo podsjetila je da je  Mjesna muzika Đenovići  ponikala  na temeljima tamburaškog društva Đenović, da je  tokom prethodnog stoljeća ostavila  značajan trag i dala doprinos kako u  kulturnom tako i svakodnevnog životu  i Đenovića i Novog.  Prepoznajući  njenu  važnost kao ambasadora kulture grada , ali  neophodnost stabilnije  podrške radu Mjesne muzike,  Opština Herceg Novi je po prvi put obezbijedila finansijske pretpostavke  za njen nesmetan rad  uvrstivši ih pod posebnom stavkom u  opštinski budžet.

Promocija monografije objavljene povodom  100 godina Mjesne muzike Đjenović  organizovana je u foajeu Dvorane „Park“   a  knjiga sadrži kako je rekao predsjednik društva Mirko Mustur  „istoriju društva od osnivanja tamburaškog orkestra 1919. godine, pa limenog orkestra deceniju kasnije, do danas“. On je informisao i da su autori ovog vrijednog djela   mr Gligo Odalović koji je opisao prvih 80 godina, i Milica Matović  koja   je urađeno dopunila bilježeći storije koje su se nizale protekle dvije decenije.

 

Sve je za mene počelo  kada smo  1999.  godine  shvatili da  moramo puno toga da obavimo u ovoj godini jer i bi bilo prikladno imati dokument o kojem večeras pričamo, rekla je Matović.

Dodala je i da je imala podršku sa svih strana, posebno od  članova đenovičke muzike koji su joj pomogli da nađe svaki  zapis, svaku publikaciju pa i orkestara iz Budve, Tivta, Kotora.

-To mi je stvarno pomoglo, a dodatno sam se susrela sa problemom jer nisma mogla da izađem iz svog iskustva i doživljaja  Mjesne muzike Đenović. Teško je bilo biti objektivan . Ja sam se u Herceg Novi vratila poslije deset godina. Bila sam u Beogradu, a  došla sam u decembru 2017. Godine.  Aleksandar Saša Mandić, naš tadašnji kapelnik, preminuo je dva mjeseca nakon toga. Ja nisam znala kako da taj utisak i sjećanje na njega prenesem objektivno. To mi je bio problem , ne govorim izazov nego baš problem, jer mi je trebalo dugo, skoro do poslednjeg dana da napravim objektivnu priču . Mislim da mi u dijelu teksta sa Aleksandrom Mandićem to nije pošlo za rukom, ali to će te mi nadam se oprostiti. Ova publikacija meni  je  važna iz još jednog razloga  – nije to samo želja da ja hoću da sviram i  hoću  u novi vijek Mjesne muzike Đenović. Hoći i  da svi mi i naša djeca i  kasnije  svi koji to žele  budemo tu, zajedno, da budemo  dio Mjesne muzike Đenović. Nadam se da ćete, kada  prelistati monografiju  shvatiti da je to bio moj cilj da se  i dalje okupljamo , i da se svi ovako volimo jer sam ja sa ljudima iz Mjesne muzike Đenović naučila stvarno kako se voli drug , kako se čuva brat i   voljela bi da to prepoznate u ovome, ispričala je Matović.

Program je vodio Boris Malović a veče su obojili muzikom članovi Mjesne muzike Đenović Branko Rajačić i Radovan Čeprnić.

Podsjetićemo, proslavu vijeka postojanja  članovi Mjesne muzike Đenovići  započeli su novogodišnjim koncertom u svom mjestu, a nastavili  koncertima na “Prazniku mimoze” i  na Kanli kuli.

Neka srećni, uspješni i raspjevani budu i u novom vijeku!

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com