IzdvojenoKultura

PROMOVISAN ČASOPIS “SLOVO” I DODIJELJENE NAGRADE NAJBOLJIMA NA KONKURSU “PROFESOR VUKO VELAŠ”

Časopis za srpski jezik, književnost i kulturu “Slovo“ najmlađima umjesto agresivne internet „okupacije“ nudi prave zanimacije, a odraslima se umjesto politike i politizacije, otuđenosti i urbanizacije, preporučuju trajne vrijenosti, poručeno je na promociji koja je organizovana u Dvorani „Park“, a povodom jubileja – 200 godina Srpskog riječnika Vuka Stefanovića Karadžića. Promociju je priredila NVO „Srpski Soko“, a tom prilikom dodijeljene su i nagrade najboljima na konkursu „Profesor Vuko Velaš“.

Veselin Matović, glavni urednik časopisa „Slovo“, govorio je o Vuku Karadžiću i dodao da su se u časopisu „Slovo” na jednom mjestu našli tekstovi znamenitih lingvista i književnika.
-U ovom broju su izabrani, čini mi se, možda i najbolji tekstovi vezani za Vukov riječnik, a tu su i odlomci iz obilnih studija. Starijim razredima u školi može poslužiti da, koliko možemo, razbijamo zablude i manipulacije koje se svakodnevno na sve načine proturaju i kojima se želi stvoriti nekakva Crna Gora koja zaista niti je kad to bila, a mislim da se nikada neće ni stvoriti, kazao je Matović.

Magistar Gordana Porobić Krcunović, direktorica JU „Herceg Fest“, naglasila je da oba događaja povezuje srpski jezik.
– U ovom vučjem vremenu, ili vremenu koji su zaposjeli „karnevalski bijesovi“, kako bi rekao počivši profesor Vuko Velaš, časopis „Slovo“ i nagrada „Profesor Vuko Velaš“ prestavljaju simbole otpora pravilima življenja i „skrnevalizaciji“ prosvete i društva, kazala je Krcunović.

DODJELJENE NAGRADE NAJBOLJIMA NA KONKURS “PROFESOR VUKO VELAŠ”

Nakon promocije časopisa «Slovo» uručene su nagrade i priznanja na IV literarnom konkursu za učenike hercegnovskih osnovnih škola za rad napisan na srpskom jeziku, ćirilicom a u cilju očuvanja imena i dijela profesora srpskog jezika Vuka Velaša. Na konkurs, koji je priredila NVO «Srpski Soko» su stila 32 rada, a po odluci žirija prva nagrada pripala je Ivani Tomašević, učenici IX2 razreda OŠ „Milan Vuković“, druga Nadeždi Raičević učenici VIIa razreda OŠ „Ilija Kišić“, a treća Vladani Ilić učenici VII1 razreda OŠ „Orjenski bataljon. Četvrto mjesto osvojio je Vladimir Rašo, učenik IX1 razreda OŠ „Milan Vuković“, a peto Teodora Božović, učenica IX2 razreda OŠ „Orjenski bataljon“. Nagrada za najljepši rukopis pripala je Vasilisi Simović učenici VII3 razreda OŠ „Milan Vuković“. U žiriju su bili profesori srpskog jezika i književnosti: Gordana Stijepčić Bulatović, Zorica Marković i Nikola Malović.

Čestitamo!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com