Društvo

PROMOCIJA TURE “HERCEGNOVSKI VREMEPLOV”

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena u petak 24.maja promovisaće istorijsku turu “Hercegnovski vremeplov”, kao novu turističku ponudu za sve posjetioce našeg grada.

Tura će biti organiovana za predstavnike medija, turističke organizacije Herceg Novi, turističkih agencija i hotelijera sa područja Herceg Novog. Start je u 8 časova sa trga Nikole Đurkovića:

-Turu započinjemo pod popularnom Sat-kulom, simbolom Herceg Novog, produžavamo na dominantna utvrđenja nad gradom, Kanli kulu i Španjolu, podsjetnike kako na dugotrajnu tursku, tako i na kratkotrajnu špansku vlast. Šetnjom kroz istoriju pratimo trasu glavnog pješačkog puta koji je vjekovima povezivao Herceg Novi sa planinskom unutrašnjošću i u toj ulozi opstajao sve do zadnje četvrtine 20-og vijeka, do kada su mještani okolnih sela znali silaziti na pijacu sa tovarnom stokom, punom proizvoda za pijacu. U vremenima intezivne upotrebe, duž danas uspavanog pješačkog puta, su zbog toga postojali brojni ugostiteljski objekti, kakva je recimo bila krčma Avramovića, koju je rado posjećivao čak i princ Aleksandar Karađorđević pri svojim šetnjama u hercegnovsko zaleđe. Prešavši Matkovića most (skladno kameno zdanje) ulazimo dublje u zaleđe, u prostor Kotobiljske bitke, presudnog događaja za oslobođenje hercegnovskog kraja od turske vlasti. Danas je to mjesto u prijatnom okruženju guste šume primorskog bora i čempresa, sa više uređenih odmorišta za šetače. Pješačka tura je prilagođena prosječnom posjetiocu i zahtijeva minimalnu fizičku kondiciju (budući da se savladava oko 350 m visinske razlike u penjanju). Potrebno je najaviti se minimum 48h ranije. Sa razledanjem i odmorima tura  traje 4 do 5 sati, od čega na sami hod otpada oko 3h, informišu iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Napomilju da je za turu neophodna adekvatna obuća (ne sandale i japanke!), mali ruksak sa vodom i hranom, rezervnom robom, zaštitnim kremama (sunce i komarci), zaštitom za slučaj kiše, mobilnim telefonom i po mogućnosti-ličnim priborom za prvu pomoć.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com