Kultura

PROMOCIJA ROMANA “ISLEDNIK” DRAGANA VELIKIĆA

Promocija knjige “Islednik” Dragana Velikića, dobitnika NIN-ove nagrade za 2015. godinu održana je sinoć u Sali Muzičke škole Herceg Novi. O romanu je govorila članica žirija za NIN-ovu nagradu Jasmina Vrbavac i autor. Velikić kaže da u većini svojih djela dekodira stvarnost i stvara svoju.

“Islednik”, smatraju kritičari, da je najličniji roman Dragana Velikića. U svim njegovim djelima pojavljuju se slični motivi i ista geografija u kojoj  se kreću junaci, a to su gradovi Beograd, Budimpešta, Beč, Pula.

-To jeste roman gdje sam se ja poslužio autobiografskim postupkom i glavnom junaku dao svoje vlastito ime. Tu je i lik majke, ali nije u prvom planu. Moj plan je bio da napišem roman o migracijama, jer ako je nešto konstanta 20. vijeka i svih vijekova, to su seobe, kretanje – objasnio je autor Dragan Velikić.

Vodeća priča ovog djela je odrastanje i vaspitanje. Pamćenje i sjećanje koje Velikić zapisuje i pripovjeda o njima, na taj način spasava od zaborava- ističe Jasmina Vrbavac.

-Dragan Velikić vrlo uspješno iz svih uglova sagledava ne samo period svog djetinjstva, mladosti i odrastanja već širi priču komentarišući istoriju, političke i društvene okolnosti, povezujući svoj život kroz život majke i jedne zemlje i naciona – rekla je Vrbavac.

Književnik Vladimir Arsenijević je jednom rekao da “kosturi u romanu Dragana Velikića postaju i naši kosturi”. To su načini na koje jedan pisac od nečega banalnog, svakodnevnog i ličnog  uzdigne u univerzum opšteg i da ono što je njemu bitno postane i nama. Velikić je među malobrojnim dobitnicima dvije NIN-ove nagrade, a napisao je devet romana, tri knjige priča, pet knjiga eseja i monografiju “Pula”. Djela su mu prevođena na 15 evropskih jezika i arapski.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com