Društvo

“PROLJEĆE NA SNIJEGU” NA ORJENSKOM SEDLU

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i Planinarski klub “Subra”, u nedjelju, 21. aprila, organizovaće tradicionalno proljećni izlazak na orjenske snjegove. Na Orjenskom sedlu (1600 m n. v.) biće priređen bogat program u potpunosti podređen snijegu: sankanje, degustacija jedinstvenih sniježnih koktela i poslastica, takmičenje u izradi Sneška Bijelića i radionica pravljenja igloa.

Potrebno je imati adekvatnu opremu za snijeg i rezervnu robu. Događaj traje od 11 do 14 sati, a učešće je besplatno i  na sopstvenu odgovornost. Okupljanje je kod dubrovačkog planinarskog doma na Vrbanju u 9 sati, a potom laganim hodom do Orjenskog sedla. Uspon markiranom planinarskom stazom traje dva do dva i po sata i pogodan je za osobe makar sa minimalnom kondicijom. Zadnjih 20-ak minuta se ide kroz snijeg, saopšteno je iz Agencije.

“Proljeće na snijegu” biće obilježen Svjetski dan planete Zemlje (22. april), ukazujući na potrebu očuvanja prirode, sve više ugroženem djelovanjem čovjeka. Proljećni snijeg na Orjenu (kao i na drugim planinama) bi daljim pojačavanjem globalnom zatopljenja mogao biti sve rjeđa pojava, a zagađenje atmosfere bi se moglo odraziti na hemijski sastav padavina uopšte, pa tako i orjenskog snijega.

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena je zadužena za pripremu degustacije sniježnih koktela i poslastica i organizovani izlazak, dok je Planinarski klub “Subra” organizator zabave na snijegu i domaćin.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com