DruštvoEPKKultura

PROJEKAT EVROPSKA PRIJESTONICA KULTURE OBJEDINJAVA GRADOVE, TRADICIJU I KULTURU BOKE

U susret 9. septembru, datumu do koga Herceg Novi treba da preda revidovani aplikativni dokument   za projekat „Evropska prijestonica kulture“  razgovarali smo sa koordinatorkom projekta Natašom Martić – koja kao ključni momenat izdvaja  objedinjavanje kulturnog prostora Boke –  gradova Herceg Novi, Kotor i Tivat.

– Od prošle godine, ne samo da je Knjiga revidovana  i dopunjena u skladu sa preporukama Evropske komisije, već je u periodu od devet mjeseci napravljen važan korak i pomak kada je proces kandidature za EPK u pitanju.  Prošle sedmice je na sjednici Vlada Crne Gore konkretno, sa nagalskom na riječ konkretno , prema sugestijama Žirija podržala projekat sa finansijskog aspekta.Ove sedmice se očekuje slična podrška  na sjednici SO Herceg Novi.Što se tiče gradova partnera, imamo prvi prsten podrške, to su  opština Tivat i Kotor, koje garantuju kreiranje kreaitivnog regiona Boka Kotorska koji je najvažniji noseći prsten međuopštinske saradnje. Tu su i opštine Budva, Bar i Ulcinj. Svi smo opet podržani od prijestonice Cetinje sa svojim istorijskim i duhovnom naslijeđem, a tu je i glavni grad Podgorica u smislu nacionalne podrške.  Najvažnije je, da ne može kreativni region Boke bez sve tri opštine, Herceg Novi, Kotor, Tivat,  za koje je do sad rečeno da imamo zajedničko more i naziv, a ovo je prilika da se još više sprijateljimo, ojačamo veze ne samo u geografskom smislu već i kroz ovako značajan i sveobuhvatan projekat, u kome se kultura  posmatra kao pokretač razvoja i obnove, rekla je Martić.

Prema njenim riječima između 9. septembra i 13.oktobra slijedi i  zvanična posjeta Herceg Novom  predsjednika  i jednog člana Žirija sa predstavnikom Evropske Komisije kao tehničkom podrškom.

– Ta posjeta usijediće 30.septembra.  Ona je takođe sastavni dio ocjene kandidature Herceg Novog  kao i prezentacija revidovane  aplikativne knjige koja će biti predstavljena i branjena 13.oktobra,  pred desetočlanim nezavisnim evropskim žirijem, objasnila je Martić.

Podsjetićemo, ovo je prvi put da za laskavu titulu Evropske prijestonice kulture konkurišu i gradovi iz zemalja koje nisu članice Evropske unije, a  uz Herceg Novi u utakmici je i Novi Sad.

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com