Kultura

„PROBUĐENA LJEPOTICA“ ŠIRI RADOST I BUDI SVIJEST

Ni loše vrijeme nije spriječilo preko 200 mališana da uživaju u baletskoj predstavi „Probuđena ljepotica“ koju su sinoć (četvrtak, 19. septembar) u dvorani „Park“ izvele članice baletske trupe „Allegro“ i učenice baletske škole “Vasa Pavić” iz Podgorice.

Tradicionalnu bajku „Uspavana ljepotica“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, adaptirala je i u formi koreobajke postavila baletski pedagog i osnivač baletske trupe „Allegro“, Viktorija Strugar. Na sceni dvorane „Park“ je nastupilo 60 učesnika, a Strugar ističe da je cilj ovog projekta edukacija djece i pomocija i razvoj baletske umjetnosti.

– Cilj je da se privuče njihova pažnja na umjetničku igru , da ih dobijemo kao učenike i polaznike baletskih studija i škola, ali i kao publiku. Velika je stvar kad imate publiku koja ima formiran ukus, koja zna da prepozna šta je dobra predstava, a pošto balet nema dugu tradiciju mi se ovih deset godina zaista trudimo da tome doprinesemo. Ovo je deveta koreobajka koju izvodi trupa „Allegro“ zajedno sa učenicima Umjetničke škole „Vasa Pavić“, tako da mislim da je naš cilj u velikoj mjeri postignut, jer naše predstave su veoma posjećene.

Ciljna grupa su im djeca predškolskog i školskog uzrasta, koja poznaju bajke i druge lijepe priče, kaže Strugar, objašnjavajući zbog čega su i kako izmijenili „Uspavanu ljepoticu“.

– To smo uradili upravo da bismo pokazali djeci da više među nama i ne žive   uspavane ljepotice, da se kroz vrijeme mnogo toga promijenilo, pa i naše divne djevojčice koje više baš ne čekaju prinčeve, nego uzimaju život u svoje ruke, kreiraju ga prilično same i rekla bih da su prilično uspješne u tome. S obzirom na to da se ja bavim profesijom u kojoj je u znatnoj mjeri zastupljena ženska populacija, mogu da vidim koliko su djevojčice sposobne, sve smjelije i hrabrije. Pratim njihovo odrastanje od najranijeg doba – od predškolskog uzrasta, kako stasavaju i koliko su ustvari one probuđene u svakom smislu. Sa nama je i jedan divni mladić Đorđe Perović koji igra negativnu ulogu, da ne bude Grdana, nego da bude jedan muški grozni lik, a ima još nekih izmjena. Djeca to prihvataju i veoma učestvuju kao publika, tako da smo svi srećni, jer je ustvari ta energija ono što je najbolje u našim predstavama; budemo zadovoljni i mi na sceni, a i publika koja nas gleda, poručila je Strugar.

Prethodnih godina je crnogorska publika imala priliku da u izvođenju baletske trupe „Allegro“ gleda korebajke „Mala sirena“, „Kralj lavova“, „Čarobnjak iz Oza“, „Snežana i sedam patuljaka“, „Petar Pan“, „Aladin“, „Alisa u zemlji čuda“ i „Knjiga o džungli“.

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com