Društvo

PROBIJANJEM PUTA OD RUJEVA DO OBALICE, NADA U OBNOVU SELA

Nakon probijanja puta do Rujeva, mještani su nastavili ovog ljeta aktivnosti prema Obalici i probili  preko dva  kilometra, čime su spojili ove dvije značajne strateške tačke sa Kutima i Zelenikom. U divlju ljepotu kraja i gostoprimstvo domaćina danas su se uvjerili i novinari,  koje su u u obilazak poveli  predstavnici Mjesne zajednice u prisustvu predstavnika Opštine Herceg Novi.

Mještani su samoinicijativno nakon izlaska u selo Rujevo nastavili probijanje do Obalice na oko 570  metara nadmorske visine i oko pet kilometara udaljenosti od mora.  Domaćinstva u Rujevu, poljoprivredni proizvođači  su do probijanja puta u dužini od 950 metara,  ovog proljeća  robu prenosili na magarcima. Obalica nema stanovnika ali ima tragova života na ovim prostorima u ranijim periodima. Do prije drugog svjetskog rada u ovom kraju je živjelo oko 300 stanovnika. Sa vidikovca na  Ilijinom brdu iznad Obalice, kote u visini Obosnika preko puta, pruža se prekrasan pogled na Kumbor, Tivat, Lušticu i otvoreno more.

Na toj lokaciji nalazi se i nepoznato groblje, kako  pretpostavljaju stručnjaci iz prethrihšćanskog vremena, a tu je 70tih godina prošlog vijeka  bio i reflektor za potrebe vazduhoplovnog saobraćaja i vazdušne luke Tivat.Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Zelenika-Kuti Predraga Vujnovića, put je probijen iznad sela Obalice do tzv. Lokve Peraj  u dužini od 2 km 100 metara.

-Cilj nam je bio da dođemo do nekadašnjeg sela ali i da otkrijemo ovaj vidikovac. Sad  je omogućeno da kola mogu da stignu i nadamo se da ćemo i ovo selo oporaviti.  Mještani Zelenike koji su porijeklom iz sela su dali doprinos.  Put je  na izuzetno strmom terenu i ljutom kršu, probijali su ga uz pomoć mehanizacije preduzetnika Čolić koji ih čeka da mu plate.Nadamo se  podršci od Opštine i Ministarstva da do Rujeva naprave betonski put, kao ne bi propao, očekuje  Vujnović.

Predsjednik Inicijativnog odbora za izgradnju puta Mihailo Mišo Radonić navodi da su  prikupili su  oko 20. 000 eura za put do  Rujeva i Obalice, Opština je uplatila 5.000 eura, a ostalo su bile donacije. Radovi su ukupno  koštali  oko 36.000 eura, duplo manje nego što je bilo prvobitno projektom predviđeno.

Sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić  je navela da je Opština  nastavila sa podrškom na izgradnji i sanaciji lokalnih puteva. Doprinijela je i ovom projektu kako bi pomogli građanima koju su uključeni.

-Ovo što smo vidjeli je   impresivno, probijanje puta  za Rujevo i Obalicu u dužini preko  3 km . Veoma nam je drago da se privodi ova prva faza kraju, ali preostaje još posla i ulaganja u čemu će i Opština učestvovati.   Ono što nas posebno raduje što je bilo zastupljeno veliko interesovanja građana ,mještana, privrednika,  koji su svojim radom i sredstvima dali doprinos. Opština nastoji da uređenjem putne infrastructure,  učini sva mjesta dostupna. Putevi su potrebni i   radi preventive  od šumskih požara. Zahvaljujem mještanima i Mjesnoj zajednici na trudu i angažovanju i Opština će pomoći  ovaj ,kao i  druge projekate u koji se građani uključuju,da izdvoje euro po svakom euru učešća  građana, objasnila je Samardžić.

Ona poziva da se sve Mjesne zajednice i građani,  jave u Sekretarijat za lokalnu samoupravu,  da ih upoznaju i apliciraju svoje planove, kako bi ušli u postupak budžetskog  planiranja  Opštine za narednu godinu.

Trasiranjem puta posebno su dva domaćinsta iz Rujeva, porodice Radonić zadovoljni ali  i strahuju de će sa jesenje kiše odnijeti put,  ako se brzo ne betonira ili asfaltira.Zato kako kažu, u rezervi i dalje drže magarca.

Ove kuće nikada  nisu bile napuštene ni kad su magarcima preovozili robu i išli u školu iz ovog sela, prisjeća se Dejan Radonić, koji ovdje živi sa majkom Jovankom bratom Obradom i njegovom porodicom.

Ja sam zahvalan što ste došli ovdje, da na adekvatan način ispratite  našu borbu da  stvorimo bolje uslove života u ovim selima. Da je sreće da se ranije isto uradilo kako treba i da sada planiramo druge projekte.  To je velika nepravda iz ranijih vremena prema našim prostorima. Zadovoljstvo mi je da vas dočekam ispred kuće ,koja nikada nije napuštana od kada pleme Radonića živi na ovima prostorima,a to je prema knjigama od 1687. godine. Ponosan sam prije svega na svoje roditelje i generacije predaka, koji su kuću i domaćinstvo održavali, renovirali prema potrebi vremena u kojem su živjeli, a sve to bez kolskog puta. Njihovo djelo treba shvatiti podvigom . Odavde smo se školovali brat i sestra , znači nas troje djece išli u školu , završili smo fakultete. Sada radimo i  doprinosmo društvenoj zajednici i nadamo se da će ta društvena  zajednica da pomgne da betoniramo ovo parče od kilometra puta i dalje prema Obalici, priča Dejan Radonić.

Podršku izgradnji puta i aktivnostima mještana dali su svojim prisustvom Đuro Todorić i Mato Đorđević iz Kumbora, koji vide i šansu za svoje mjesto i rivijeru . Nakon probijanja iz pravca Zelenike puta do Obalice, mogli bi da se angažuju isto tako i mještani Kumbora , Đenovića, Baošića da se stari i zarasli putevi obnove i iz ovog pravca se spoje sa Obalicom.

Ljubazne domaćice Stanka sa svojim domaćinom Zdravkom iz drugog gazdinstva  i Jovanka   su  goste uslužile tradicionalnim  ponudama,  domaćim sirom koje same prave , pršutom i drugim đakonijama sa ukusima i mirisima ovog jedinstvenog novskog  predjela. O Rujevu i Obalici će se tek čuti jer  ako uspiju da naprave pravi put, neizostavno predstoji vraćanje ognjištima, poljoprivredna , eko-turistička i druga valorizacija sela.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com