Turizam

PRIVREMENA RJEŠENJA ZA RAD KUPALIŠTA UZ UGOVORE SA MORSKIM DOBROM I UT USLOVE

?

Sekretarijat za turizam, ekonomski razvoj i preduzetništvo opštine Herceg Novi izdavaće privremena rješenja za rad zakupcima plaža i privremenih objekata u zoni morskog dobra. To je potvrdila sekretarka Suzana Memarović navodeći da su tokom jučerašnjeg dana dobili zapisnik sa sastanka koji je održan 31. maja u JP Morsko dobro sa koga je preporučen  institut “privremenog rješenja”, koji je sadržan u Zakonu o upravnom postupku.

-Mi smo već obišli neke plaže koje su spremne za sezonu, kako bi ljudima izašli u susret i što prije završili dio posla. U privremenom rješenju koje će važiti do 1. oktobra navešćemo da je ono izdato na osnovu zapisnika i preporuke Ministastarstva održivog razvoja i turizma i JP Morsko dobro-kazala je Memarović.

Objašnjava da zakupci prilikom podnošenja zahtjeva za privremeno rješenje moraju imati ugovor sa JP Morsko dobro i UT uslove  a da će kompletnu proceduru morati završiti do kraja godine. Oni koji do tog datuma ne pribave svu neophodnu dokumentaciju u skladu sa zakonskim rješenjima, neće moći da zaključe anekse ugovora sa JP Morsko dobro za narednu godinu niti će moći da dobiju odobrenja za rad.

Na probleme sa kojima su suočeni  ukazali su nedavno iz Udruženja zakupaca plaža ističući da je zbog kasno raspisanih tendera za zakup kupališta skraćeno   vrijeme za pripemu sezone.

-Kupališta  još uvijek nisu spremna i uređena, jer nisu svi zakupci potpisali ugovore sa JP Morsko dobro. Ne mogu mašine da uđu jer nemamo dozvole za rad pa Komunalna inspekcija  piše kazne. Već je oko 20-ak prijava proslijeđeno JP Morsko dobro. Mi smo se našli u procijepu. Godinama ulažemo, dajemo jednu lijepu ponudu turistima ali ove godine se sve iskomplikovalo. Zakupci su nezadovoljni. Prepliću se nadležnosti, napravili su haos pred ovu sezonu  –kazao je Vujačić.

Ističe da je od 101 zakupca sve papire za rad   uspio da obezbijedi samo jedan.  Sve to, kako kaže, utiče i na obezbjeđivanje radne snage na kupalištima. Poručuje  da u ovakvim uslovima kupališta ne mogu biti spremna do kraja mjeseca.

Načelnica Službe Komunalne policije i inspekcijskog nadzora  Marija Andrić objašnjava da se prijave  ne odnose na nepostojanje odobrenja za rad već isključivo za prolazak kamiona sa teretom Šetalištem Pet Danica.

-Oni koji koriste tešku mehanizaciju za uređenje plaža moraju da zatraže dozvolu od Sekretarijata za komunalne djelatnosti za ulazak kamiona na Šetalište Pet Danica  s obzirom da tamo važi zabrana saobraćaja.  Taksa koja se plaća iznosi 10 eura-rekla je Andrić.

Iz JP Morsko dobro podsjećaju da su na sastanku koji je održan 31. maja predstavnici lokalnih samouprava  upućeni na institut “privremnog rješenja” sadržanog u Zakonu o upravnom postupku Crne Gore.

-Na sastanku je konstatovano da se privremena rješenja za rad mogu izdati zakupcima koji su već započeli proceduru pribavljanja odobrenja za rad propisanu Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i pratećim podzakonskim aktima, a koji imaju zaključen Ugovor o zakupu morskog dobra i izdate urbanističko-tehničke uslove u skladu sa Programom privremenih objekata u zoni morskog dobra za period od 2019-2023 godine –saopštili su iz JP Morsko dobro. Navode i da su istog dana izdali  saopštenje za javnost.

-Premda  sastanku nisu prisustvovali predstavnici lokalne uprave iz Herceg Novog, zapisnik sa zaključcima je prosljeđen svim opštinama, uključujući i opštinu Herceg Novi-kazali su iz JP Morsko dobro.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com