Društvo

PRIMJENA NAUKE U PRAKSI: UČEŠĆE CG U MEĐUNARODNIM PROJEKTIMA,EKSPERIMENTIMA U CERN-U

Ministarstvo nauke Vlade Crne Gore pokrenulo je niz naučno – obrazovnih i inovativnih projekata, objavilo  poziva i konkursa za učešće institucija,pojedinaca i  mladih talenata  u prestižnim međunarodnim programima.

PR Ministarstva nauke  Dragana Vukotić u emisiji Radio Herceg Novog “Minuti za nauku”  navela je aktivnosti  koje su obilježile ovu godinu:

– Od Ministarstva nauke , kao  jedne od najznačajnih institucija u Crnoj Gori,  koja se bavi  naučnoistraživačkim  radom , u vrijeme krupnih društvenih izazova  se očekuje da pruži inovacije i nova rješenja. Zato Ministarstvo, na čelu sa ministarkom  dr Sanjom Damjanović, nastoji da podstakne  istraživački rad i  primjenu inovacija na poljima, na kojima mogu doprinijeti  konkurentnositi i odgovoriti  na izazove. Ministarka  ima bogato  iskustvo radeći 20 godina u međunarodnim institucijama,  kao što je CERN, pa je ona sa svojim vezama i referencama dobitna kombinacija za  razvoj nauke u Crnoj Gori.  Vlada CG u junu je usvojila  Strategiju pametne specijalizacije, kojom  su prepoznate uže oblasti , koje imaju najveći  potencijal za ekonomski  razvoj. U pitanju je  recept EU da se trasira moderan razvoj ekonomije, koji je baziran  na domaćim potencijalima uz otvorenost ka međunarodnoj sceni,  kao i da se tradicionalni  tehnološki sektori unaprijede naročito kroz digitalizaciju, kazala  je Vukotić.

Ona podsjeća da je Crna Gora prva država van  EU , koja je usvojila ovu Strategiju:

– U oktobru je naš tim,  koji je radio na realizaciji  Strategije bio u Sevilji , gdje je ispitivan od  brojnih članova evropskih direktorata, koji su ocijenili kvalitet Strategije i koji će nas do kraja godine  obavijestiti – da li će Crna Gora  biti prva država van EU 28,  koja ima usvojenu  ovu Strategiju na međunarodnom nivou, objasnila  je Vukotić.

Ona je ukazala na naučni projekat,  na koji su izuzetno ponosni, a odnosi se na  najmoderniji način tretiranja kancera.  Projekat je iniciralo Ministarstvo nauke, a dobili su podršku od strane Vlade CG. U pitanju  je Međunarodni Institut za održive tehnologije u Jugoistočnoj  Evropi ( SEEIIST):

-Ideja je da se region ujedini i oko ovog velikog projekta, koji bi donio naučno tehnoški preporod ,a ujedno bi omogućio  najefiksanije metode liječenja kancera. U pitanju je jedan od najmodernijih načina tretiranja kancera, kojim se uništavaju štetne ćelije, ali se i ne ugrožava zdravo tkivo. Tretmanom mogu da se liječe djeca i trudnice.

Projekat  je ušao u drugu fazu zahvaljujući  Evropskoj Komisiji,  koja je donirala million eura. U avgustu je projekat  postao i asocijacija, sa sjedištem u Ženevi. Naknadno smo aplicirali na konkrus  za dodatna tri miliona, bespovratnih   sredstva, koja možemo da povučemo u okviru Evropskog projekta Horizont 2020. Projekat su podržali CERN, GSI i Međunarodna agencija za atomsku energiju, Evropska komisija, te šest premijera država našeg regiona, obrazložila je Vukotić.

Ona napominje da Ministarstvo ima sjajnu saradnju sa mnogim institucijama širom  Evrope,kao što su CERN, Evorpska organizacija za molekularnu  laboratoriju  i druge.  Ministarstvo organizuje razne radionice,približili su način saradnje i  mogućnosti kako bi proširili saznanja.

Jedan od aktuelnih konkursa je Cern-ova  ljetna škola za koju je raspisan konkurs, koji će trajati  do 14. januara naredne godine  i namijenjena je studentima. Takođe, Crna Gora  odskora ima prvi put priliku da ravnopravno učestvuje u izgradnji detektora.  Grupa naučnika sa Univerziteta Crne Gore  uključena je u razvoj najmodernijih  senzora, koji su potrebni za  eksperimente Atlas i  CMS na akceleratoru u CERN-u .

Podsjećamo,da  su naučnici otkrili  kako Higsov bozon intereaguje sa najmasivnijom poznatom elementarnom česticom – top kvarkom – što proširuje razumijevanje Higsa i postavlja smjernice za novu fiziku. Finalna evaluaciona komisija u organizaciji Ministarstva nauke pozitivno je ocijenila osam  prijedloga inovativnih projekata. Iznos traženog sufinansiranja od strane Ministarstva nauke iznosi oko 700.000 eura, a u toku su pregovori oko budžeta sa nosiocima projekata. Svečana dodjela grantova za inovativne projekte biće upriličena u Vili Gorica , 11. decembra ove godine. O  akutelnostima  na web stranici ministarstvo nauke Crne Gore.

FOTO: MINISTARSTVO NAUKE

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com