Politika

PRESS: URA UKAZUJE DA PARTIJSKI INTERESI KROJE KADROVSKU POLITIKU

Nije nam cilj da rušimo  opštinsku vlast  ali hoćemo da je mijenjamo na bolje, jer je URA učestvovala u usaglašavanju koalicionog sporazuma iz 2017.i  kao dva osnovna principa promovisani su stalni dijalog  a u kadrovskoj politici poštovanje struke. Nepoštovanje tih principa i nedavna smjena  Milovana Baždara člana URA sa mjesta predsjednika odbora direktora hercegnovskog preduzeća “Čistoća”  bili su povod današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili predsjednik OO Nikola  Radman i Milovan Baždar, obojica članovi glavnog odbora URE.

-Nikada nismo tražili bilo koju izvršnu funkciju ali smo tražili da se shodno sporazumu na funkcije putem konkursa postave najstručniji a ne najposlušniji.Od početka nije išlo tako.Naprotiv na najvažnija mjesta se postavljaju vršioci dužnosti  čak i bez traženih uslova.O ovome smo poslali pismo Stevanu Katiću krajem 2017.godine i naravno ostali bez odgovora.Koliko smo bili u pravu najbolje potrvrđuje podbačaj budžeta Opštine za 2018.godinu,čak 20 odsto. Kapitalni  budžet je jedva trećina planiranog, a povećan je operativni i naročito rashodi za plate.Jasno je da bez dovoljno stručnog kadra ne možete napraviti rezultate u urbanizmu,u upravi prihoda,u racionalizaciji troškova po opštinskim preduzećima itd.

Baždar je pozvao da nakon dvije godine vršenja vlasti  saopšte šta su to postigli njihovi najbolji kadrovi, koliko su povećali budžetske prihode,smanjili rashode ,donijeli novih planova,realizovali kapitalnih investicija.  On je naveo kakvi su bili rezultati “Čistoće” dok je on bio predsjednik  odbora diorektora u preduzeću u kojem je kada je stupio na funkciju bilo prikrivenih poslovnih gubitaka,nenaplativih zastarelih potraživanja preko 850.000 eura, poreska dugovanja  od skoro 700.000.

-Uveden je čitav niz mjera koje rezultiraju finansijskim oporavkom Čistoće i prinosom preko 700.000 eura dodatnih prihoda od proljeća 2018.do sredine 2019.godine.Ovo je daleko najpozitivniji finansijski rezultat u lokalnoj samoupravi u zadnje dvije decenije.

Na mjesto predsjednika  odbora direktora umjesto magistra ekonomije Baždara imenovan je  član SNP-a šofer, rečeno je na  konferenciji uz sav respekt prema svakoj struci. Uslijedila je  i ocjena da je  ovdje u pitanju sitni partijski šićar ali je suština  puno krupniji problem.

Baždar je odbijao da prihvati megalomansko partijsko zapošljavanje, a takođe odbija i da prihvati novi tender za sanaciju komunalnog otpada na deponiji Tisove grede koji bi produžio primjenu preskupog I štetnog modela u kojem postoji ozbiljan rizik pa i sumnja na korupciju. Ne znajući za smjenu Baždar je sazvao i  sjednici u vezi deponije na koju se većina pozvanih nije odazvala uključujući i vrh Opštine.

U završnici konferencije  Nikola Radman je pročitao poruku upućenu predsjedniku opštine Stevanu Katiću.

– Građanski pokret URA Herceg Novi ovim putem javno poziva predsjednika opštine Herceg Novi Stevana Katića da se obrati javnosti i pojasni koji je to razlog zbog kojeg se opredijelio da podrži smjenu gospodina Baždara i to baš u trenutku kada  JP „Čistoća“ bilježi veoma dobre poslovne rezultate upravo zahvaljujući gospodinu Baždaru.

Za naredni press pripremće detaljnije informacije o neregularnostima ,partijskim kombinacijama i štetnim postupcima izvršne funkcije, obećali su iz URE.

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com