DruštvoIzdvojeno

PRESS SLUŽBA: SITUACIJA NORMALIZOVANA, SLUŽBE RADE NA OTKLANJANJU POSLJEDICA NEVREMENA

Nakon jučerašnjeg nevremena, kada je u Herceg Novom prema procjenama palo 250 litara kiše po metru kvadratnom, situacija u gradu jutros je normalizovana, a sve gradske službe ulažu maksimalne napore u sanaciju štete od poplava, saopšteno je iz Press službe nakon sastanka Tima za upravljanje vanrednim situacijama.

Gradska komunalna preduzeća i lokalni privrednici angažovani su na uklanjanju odrona i čišćenju puteva kroz opštinu, dok Služba komunalne policije i inspekcijskog nadzora po prijavama građana obilazi lokacije, evidentira stanje i sačinjava zapisnike na osnovu koji će biti moguća procjena štete.

Jutros, treći put u poslednja 24 sata sastao se tim za upravljanje vanrednim situacijama Opštine Herceg Novi, kojim predsjedava predsjednik Opštine Stevan Katić. Konstatovano je da su se rijeke i potoci vratili u korita, te da se ne očekuje nastavak jakih padavina.

Najvažnije je da nije bilo žrtava ni povrijeđenih, čulo se na sastanku. Ostvarena je dobra komunikacija i koordinacija u kriznoj situaciji između gradskih službi, Direktorata za vanredne situacije i Centra bezbjednosti. Sada je prioritet sanacija urgentnih tačaka na teritoriji cijele opštine i utvrđivanje obima nastale štete.

Službi komunalne policije i inspekcijskog nadzora i Službi zaštite i spasavanja stiglo je preko 400 poziva za pomoć i prijava štete uslijed prodora vode u objekte. Prema podacima Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora najveći broj prijava je iz Meljina i Zelenike.

Služba zaštite i spasavanja imala je 69 intervencija tokom protekla 24 sata, od kojih se najveći dio odnosi na ispumpavanje vode iz objekata i pomoć stanoviništvu u odbrani od poplava, kao i na uklanjanje palih stabala i zaglavljenih vozila.

Konstatovano je da je, uprkos kritičnom stanju na Jadranskoj magistrali i upućenim pozivima, reakcija „Crnagoraputa“, preduzeća koje je nadležno za održavanje magistralnog pojasa, bila spora i nedovoljna.

Posebna zahvalnost upućena je lokalnim privrednicima koji su se odmah odazvali pozivu Opštine i svojom mehanizacijom značajno pomogli u čišćenju terena, kao i onima koji su osigurali smještaj za tri porodice iz Bijele i Igala.

Na desetine putnih pravaca došlo je do odrona i padanja stabala. Ipak, danas su putevi prohodni, ali se vozačima savjetuje poseban oprez, dok saobraćajnice ne budu u potpunosti očišćene.

Oprez se savjetuje i pješacima, jer je do odrona došlo na Šetalištu Pet Danica kod tvrđave Forte Mare, a pješački tunel Meljine-Zelenika nije bio prohodan. I ove dionice biće očišćene tokom dana.

Telefonska linija putem koje građani mogu prijaviti nastalu štetu otvorena je 24 sata dnevno – 19800.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com