EkonomijaIzdvojeno

PRESS SLUŽBA: OPŠTINA HERCEG NOVI NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI O PREKOGRANIČNOJ SARADNJI U DUBROVNIKU

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić prisustvovao je danas otvaranju Međunarodne konferencije o prekograničnoj saradnji koja je organizovana u Dobrovniku, a na kojoj učestvuje pedesetak predstavnika javne uprave, nevladinog sektora i akademske zajednice iz dvadeset država. Fokus konferencije su decentralizacija, pravni okviri i najbolja praksa, saopštavaju iz opštinske press službe.

Otvaranju konferencije prisustvovali su i drugi čelnici gradova na tromeđi Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, za koje je prekogranična saradnja od izuzetnog značaja: gradonačelnik Duborovnika Mate Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, zamjenik načelnika Općine Konavli Ivo Radonić, predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak i zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić.

Prisutne su pozdravili ministar  lokalne uprave Hrvatske Lovro Kuščević, u ime grada domaćina gradonačelnik Franković, Vesna Baus iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, predsjedavajući Evropskog komiteta za demokratiju i upravu Peter Andre i Klaudija Lućiani ispred Savjeta Evrope.

Ministar Kuščević istakao je da je decentralizacija u kontekstu jačanja jedinica lokalne samouprave jedan od ključnih prioriteta tokom predsjedavanja Hrvatske Odborom ministara Savjeta Evrope.

Jačanje procesa decentralizacije i prekogranične saradnje važne su teme za sve gradonačelnike i lokalne uprave u našem regionu, poručio je gradonačelnik Franković. Zahvalio se organizatorima što je ta tema u fokusu konferencije, kao i svima koji su se odazvali pozivu za učešće, sa željom da doprinesu razmjeni mišljenja i dobrih praksi.

Vesna Baus objasnila je da će tokom dva dana predstavnici država članica Savjeta Evrope predstaviti svoja iskustva, temeljena na Evropskoj konvenciji o lokalnoj samoupravi, ističući da upravo saradnja vlasti u pograničnim oblastima, sa obje strane zajedničke granice, pomaže prevazilaženje poteškoća i promoviše dijalog. Efektivna decentralizacija omogućava građanima da se uključe u demokratiju na lokalnom nivou i lokalnim vlastima da efikasno ostvaruju svoja ovlašćenja, poručila je Baus.

MKDubrovnikfromBackPrimjere i iskustvo iz prekogranične saradnje Opštine Herceg Novi predstavila je Branka Mračević, kroz jedan od panela konferencije. Ona je govorila o potencijalnim projektima Herceg Novog sa gradovima na tromeđi, među kojima su se izdvojili oni usmjereni na zajedničko reagovanje u vanrednim situacijama, odlaganje otpada i unapređenje funkcionisanja lokalnih administracija. Ove ideje prepoznate su kao najpogodnije za osmišljavanje budućih incijativa, i to kroz seminare „Akademije liderstva“, zajednički projekat Herceg Novog, Dubrovnika i Trebinja, koji je podržao Savjet Evrope.

Organizaciju Međunarodne konferencije o prekograničnoj saradnji podržali su Savjet Evrope, Centar za ekspertizu za reformu lokalne samouprave, grad Dubrovnik i Vlada Hrvatske, koja je preuzela šestomjesečno predsjedavanje Odborom ministara Savjeta Evrope. Organizacija konferencije zasnovana je na principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koja priznaje da jačanje lokalnih samouprava predstavlja važan doprinos izgradnji Evrope zasnovane na principima demokratije i decentralizacije vlasti i funkcija.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com