Društvo

PRESS: SARADNJA HERCEG NOVOG I KONAVALA NA ODLIČNOM NIVOU

Saradnja Herceg Novog i Konavala odvija se na zavidnom nivou, prije svega u oblastima prekogranične saradnje, vodosnabdijevanja i zaštite i spasavanja, čulo se tokom jučerašnjeg sastanka Predsjednika Opštine Herceg Novi Stevana Katića i načelnika Općine Konavle Boža Lasića.

Saglasili su se da je prekogranična saradnja opština sa obje strane Debelog brijega zajednički interes i cilj je maksimalno iskoristiti mogućnosti koje nam se nude kroz EU fondove, osmišljavanjem projekata koji bi doprinijeli unapređenju kvaliteta života građana u lokalnim zajednicama.

Oblasti koje treba da budu u fokusu su civilna zaštita, vodosnabdijevanje i ekološka efikasnost. Ovaj zaključak potvrdili su i ostali učesnici sastanka: zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić, direktorica „Vodovoda i kanalizacije Herceg Novi“ Olivera Doklestić, direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić, zamjenik komandira Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi Aleksandar Škobalj, komandir Javne vatrogasne postrojbe Konavle Mario Magud  i rukovodilac Službe za EU fondove i poljoprivredni razvoj Općine Konavle Perica Pušić.

Kada je u pitanju saradnja u oblasti vodosnabdijevanja, konstatovano je da je isporuka vode sa HE Plat redovna i bez problema, da će tako biti i u predstojećem periodu, a obaveze se izmiruju redovno i u skladu sa dogovorom. Činjenica je da su neophodna ulaganja u održavanje cjevovoda kroz koji Herceg Novi dobija vodu, a predstavnici obje opštine iskazali su namjeru da se ovom pitanju posveti posebna pažnja, te će ono biti predmet daljih razgovora dva komunalna preduzeća.

Najavljeno je da će dvije Službe zaštite i spasavanja nastaviti odličnu saradnju, te da su u planu novi projekti kojima će aplicirati za sredstva za unapređenje opreme i kupovinu vozila. Predstavnici Herceg Novog još jednom su se zahvalili za pomoć ukazanu tokom požara proteklog ljeta.

Tema razgovora bile su i velike gužve na graničnom prelazu između Crne Gore i Hrvatske, koje predstavljaju problem i za Herceg Novi i za Konavle. Usaglašeno je da će iz lokalnih uprava krenuti inicijative nadležnim državnim organima, kako bi ovo pitanje bilo riješeno na zadovoljstvo obje opštine.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com