Društvo

PRESS: PREDAVANJE O AMBROZIJI ODRŽANO U OPŠTINI TIVAT

Službenici Sekretarijata za komunalne djelatnosti, ekologiju i energetsku efikasnost Opštine Herceg Novi prisustvovali su prošle sedmice zanimljivom predavanju o ambroziji u prostorijama Opštine Tivat, koje je držala dr Danijela Stešević, profesorica na Prirodno matematičkom fakultetu u Podgorici.

Predavanju, koje je organizovala Opština Tivat u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, su prisustvovali predstavnici institucija i organizacija iz Herceg Novog, Kotora, Tivta i Budve.

Ambrozija je invazivna biljna vrsta sa izuzetno alergenim polenom koji izaziva ljetnju i jesenju polensku groznicu. Suzbijanje ambrozije se vrši na tri načina: čupanjem, košenjem i herbicidom, koji se opet, ne preporučuju domaćinstvima.

Prisutni su se mogli informisati o ekološki najispravnijim načinima suzbijanja ambrozije i vremenu kada to raditi, nakon čega je uslijedio i praktični dio – obilazak terena.

-Vlasnici imanja imaju dužnost da uklone ambroziju. Postoje i kaznene odredbe posebnog Pravilnika, iako to još nismo počeli da primjenjujemo. Akcenat za sad stavljamo na edukaciji. Ja čak kažem, to nije naša dužnost, već naša obaveza kazala je Stešević.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com