DruštvoIzdvojeno

PRESS: POČELO SNIMANJE DOKUMENTARNOG FILMA O ISTORIJI HERCEG NOVOG

Zahvaljujući prekograničnom projektu ”Fortress ReInvented”, u Herceg Novom je danas počelo snimanje dokumentarnog igranog filma kojim će biti ekranizovana istorija osnivanja Herceg Novog. Prvi kadrovi, kojima će počinjati i završavati film, snimljeni su pod Sahat kulom i na Belavisti, a snimanje se nastavlja sjutra na više lokacija u Starom gradu.

Zanimljivo je da je za 07. maj planirano snimanje srednjovjekovne pijace na Trgu Mića Pavlovića, a za potrebe tog snimanja biće postavljena scenografija koja predstavlja rekonstrukciju izgleda pijace u srednjem vijeku.

Režiser i autor je Dragi Vujačić,a film se radi u produkciji firme „Digital dab“ koja je sa firmom „Čikom“ bila najbolji ponuđač na tenderu za nabavku opreme i izradu digitalnih sadržaja koji je raspisala Opština Herceg Novi, a biće finansirani iz EU fondova.

Dokumentarni istorijski film prikazivaće život u Herceg Novom od osnivanja grada – ljude, navike, hranu, način odijevanja, karakteristike izgleda i govora, a sve utemeljeno na istorijskim činjenicama vezanim za događaje koje film opisuje. Osim toga, posebna pažnja biće posvećena upoznavanju gledalaca sa tvrđavom Kanli Kula i njenom ulogom, sa istorijskom ličnosti Herceg Stjepanom i značajem Trga Soli.

Film će imati naraciju na četiri jezika: crnogorskom, engleskom, ruskom i njemačkom, a gledanje će biti omogućeno kroz posebne binokularne naočare i ostalu tehniku, čija nabavka je takođe planirana projektom.

Pored snimanja dokumentarnog filma koji će posjetioci Kanli Kule moći da gledaju kroz tzv „pametne naočare“, projektom će Herceg Novi dobiti i „Fortress reality window“, tačnije ekran preko kojeg će moći u realnom vremenu da se prate dešavanja na drugim uvrđenjima u gradovima-partnerima: tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, Klis u istoimenom gradu i tvrđavi Vranduk u Zenici.

Projektom uvođenja digitalnih sadržaja na Kanli Kulu, koji realizuje opštinska Kancelarija za međunarodnu saradnju, Herceg Novi uz podršku partnera unaprijeđuje postojeću turističku ponudu i podstiče nove verzije kulturnog turizma, poštujući neprocjenjivu vrijednost kulturno-istorijskog nasljeđa.

Projekat „Inovativni pristup i digitalni sadržaji u istorijskim utvrđenjima – Fortress ReInvented“ realizuje se u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Projekt-lider je Muzej Grada Šibenika, a partneri su, pored Opštine Herceg Novi, Muzej Grada Zjenice i Opština Klis. Ukupna vrijednost projekta za sve partnere iznosi 1.3 miliona eura, od čega je za opštinu Herceg Novi opredijeljeno 202.609,25 eura.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com