DruštvoIzdvojeno

PRESS: PARK PRIRODE „ORJEN“-ČLAN PARKOVA DINARIDA

Na upravo završenoj IV Međunarodnoj Konferenciji Parkova Dinarida – “Ljudi i zaštićena područja”, Park prirode „Orjen“ i zvanično je postao član Mreže Parkova Dinarida, koju od sada, sa našim i učlanjenjem Specijalnog rezervata Tivatska solila, čine  92 zaštićena područja  iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

-Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što je Park prirode Orjen postao član ove mreže. Uvjerena sam da će nam članstvo u mreži Parkova Dinarida biti od velike pomoći u procesu valorizacije Orjena, odnosno kreiranju strategije očuvanja njegovih vrijednosti i razvoju turizma, kazala je izvršna direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović.

Ovo učlanjenje otvara put tješnjoj saradnji sa drugim zaštićenim područjima širom regiona, a uslijedilo je nakon upisa Parka prirode „Orjen“ u centralni registar zaštićenih područja i osnivanja Agencije za razvoj i zaštitu Orjena kao privrednog subjekta (DOO).

Konferencija u Bečićima imala je fokus na razvoju zaštićenih područja kroz proaktivno uključivanje lokalnih zajednica u procese upravljanja iz oblasti zaštite prirode, edukacije, turizma  itd. Pored  toga, konferencija je predstavljala priliku za članove mreže da čuju više o evropskim fondovima kao jednom od najvažnijih instrumenata za kofinansiranje projekata unapređenja zaštićenih područja i da učestvuju u planiranju daljih pravaca razvoja mreže i zajedničkih regionalnih inicijativa.

Asocijacija “Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida” osnovana je u Podgorici krajem 2014. godine, a  sjedište mreže je u Podgorici, saopštili su iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena .

 

 

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com