Društvo

PRESS: ODRŽANA DVODNEVNA ALDA OBUKA U OPŠTINI HERCEG NOVI

Trening za jačanje kapaciteta lokalne uprave radi uspješnijeg apliciranja na međunarodne pozive za dostavljanje projekata održan je početkom ove sedmice u u zgradi Opštine Herceg Novi. Domaćin ove ALDA obuke je bila Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi.

ALDA je međunarodna organizacija koja funkcioniše na području Evropske unije i van njenih granica, okuplja oko 200 članova, među kojima su opštine, gradovi i druge organizacije. Kako je pojasnila šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi Simonida Kordić, ovakva vrsta umrežavanja veoma je bitna za naš grad, a ostvarivanjem raznih vrsta partnerstava se realizuju i brojni projekti.

-Preko ALDE smo već ostvarili partnerstva za projekte koje sada pripremamo i neke koji su nam već uveliko u implementaciji. Moramo biti povezani sa ostatkom svijeta. Na ovaj način Herceg Novi povezujemo sa drugim organizacijama i gradovima, kroz mreže Evropske unije kao što je ALDA. Kroz ovakve, ali druge druge vrste umrežavanja, Kancelarija za međunarodnu saradnju omogućava Herceg Novom da dobije nova iskustva, nove sadržaje i da naravno postane korisnik fondova i novca koji se nalazi na raspolaganju, a koji do sada nismo koristili u onoj mjeri u kojoj to možemo ili bi trebalo da činimo, kazala je Kordić.

Ona je napomenula i da Opština Herceg Novi učestvuje u radu i drugih međunarodnih organizacija. Cilj Kancelarije je da u naš grad dovede što veći broj cijenjenih i veoma korisnih međunarodnih udruženja i organizacija.

Kordić je podsjetila i da je prije pola godine Herceg Novi postao dio organizacije “Newcastles of the World”, koja okuplja 43 grada iz cijelog svijeta. Ti gradovi međusobno rade različite projekte, bilateralne i multilateralne, a Kancelarija za međunarodnu saradnju je u kratkom roku uspjela da preliminarno dogovori određene vrste saradnje u oblasti obrazovanja i kulture, razmjene studenata, projekata koji će biti finansirani preko programa “Evropa za građane” i koje finansira EU, a o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

-Naredne godine u februaru, u sklopu Praznika mimioze, biće održan prvi “Newcastles of the World Day”, gdje će članovi imati priliku da predstave svoje gradove na načine kako smatraju da je korisno. Herceg Novi će nakon toga gostovati u tim gradovima i predstaviti sebe u oblastima koje su nama bitne. Sa njima smo dogovorili i saradnju u vezi Filmskog festivala i u nekim oblastima koje su sada u začetku, najavila je Kordić.

Takođe, Kancelarija za međunarodnu saradnju je stupila u kontakt i sa organizacijom utvrđenih gradova “Efforts”. Radi se o organizaciji koja funkcioniše na prostoru Evrope i predstavlja organizacije i gradove koji upravljaju utvrđenjima i bave se načinima njihove valorizacije, ali i očuvanjem utvrđenja kao kulturnog naslijeđa.

U dvodnevnoj ALDA obuci učestvovali su Načelnik Odsjeka za evropsku teritorijalnu saradnju Miodrag Račeta, članica Upravnog odbora Alde Branka Mračević, regionalna koordinatorka Stanka Parać i Kerim Međedović iz Agencije za lokalnu demokratiju Crne Gore. Prisutnima su se obratili i šefica zajedničkog Sekretarijata IPA prekogranićne saqradnje Crna Gora-Albanija-Crna Gora-Kosovo Sanja Todorović, dok je o iskustvima i tehničkoj podršci u implementaciji IPA Interreg prekograničnih projekata Bosna i Hercegovina-Crna Gora govorio Goran Đurović. Obuci su prisustvovali i predstavnici javnih ustanova, Agencija čiji je osnivač Opština Herceg Novi, kao i lokalnih Sekretarijata.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com