DruštvoUncategorized

PRESS: MINISTAR RADA I SOCIJALNOG STARANJA U RADNOJ POSJETI HERCEG NOVOM

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić sa saradnicima posjetio je danas Opštinu Herceg Novi, u okviru radne posjete našem gradu. Sa predsjednikom Opštine Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao je o mogućnostima saradnje i poboljšanja statusa socijalno ugroženih kategorija stanovništva, što predstavlja zajednički interes države i lokalnih samouprava.

Sa državnog i lokalnog nivoa iskazali su spremnost u realizaciji važnih pitanja za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, uz zajedničku želju za razgovor i konkretne dogovore, saopšteno je iz opštinske pres službe. 

Predstavnici Opštine Herceg Novi ukazali su na lokalne aktuelne teme iz oblasti socijalnog staranja, kao i na probleme u rješavanju određenih pitanja, nekih i dugogodišnjeg karaktera. Razgovarano je o projektu Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju i zbrinjavanju osoba starijih od 27 godina, mogućnosti izgradnje stambenih objekata za penzionere, kao i o modalitetima rješenja i pomoći za bivše radnike privatizovanih preduzeća, što predstavlja problem zbog pitanju vlasništva zemlje i korisnika „privremenog“ smještaja na parcelama koje imaju nove vlasnike.

Istaknuti su do sada urađeni koraci u pomoći socijalno ugroženim kategorijama, među kojima su projekti zbrinjavanja interno raseljenih lica, saradnja sa međunarodnom organizacijom „Help“ po pitanju stambenog obezbjeđenja pripadnika romske nacionalnosti u Herceg Novom, kao i učešće Opštine Herceg Novi u rješavanju stambnog pitanja za 34 prosvjetna radnika.

Ministar Purišić istakao je da je cilj današnje posjete identifikacija problema i mogućnost njihovih rješavanja, uz sugestiju da u našem društvu postoje „neprimijećene“ porodice teškog materijalnog stanja, te da bi trebalo posebnu pažnju posvetiti njima, kao i nezaposlenim osobama sa invaliditetom. 

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja saopštili su da su spremni da u saradnji sa Fondom PIO i lokalnom samoupravom pomognu realizaciju projekta stambenog zbrinjavanja penzionera. Takođe, Ministarstvo će u saradnji sa organizacijama UNICEF i UNDP pomoći u opremanju novih prostorija Dnevnog centra, koji bi trebalo da bude izgrađen do kraja ove godine u Sutorini.

Nakon sastanka sa predsjednikom Opštine Herceg Novi, delegacija Ministarstva rada i socijalnog staranja obišla je i prostorije Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju i Centra za socijalni rad.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com