DruštvoPolitikaUncategorized

PRESS: GRAĐANSKI SAVEZ NAKON SUDSKE PRESUDE TRAŽI DA SE NIKŠI GOJKOVIĆU OMOGUĆI OBAVLJANJE FUNKCIJE PREDSJEDNIKA OPŠTINE

Upravni sud Crne Gore usvojio je tužbu Nikole-Nikše Gojkovića i odborničkog kluba Građanski savez i poništio odluku Skuštine opštine Herceg Novi od 8. jula prošle godine o njegovom razrješenju sa funkcije predsjednika Opštine Herceg Novi. U Građanskom savezu smatraju da je Nikola Gojković legitimni predsjednik Opštine i da je to svojstvo imao sve od dana izbora na predsjedničku funkciju.

Na današnjoj konferenciji za novinare PR Građanskog saveza Sanja Milović kazala je da je vladajuća struktura u lokalnom parlamentu nezakonitim i neodgovornim postupkom onemogućila Gojkoviću da tu funkciju obavlja. Navode i da su odbornici DPS i Izbora ponovnim izborom Nataše Aćimović za predsjednicu svjesno rizikovali da se Opština nađe u pravnom haosu, mogućnošću da istovremeno postoje dva predsjednika. Smatraju i da je ova vlast izgubila svaki kredibilitet da uspješno vodi opštinu ali da ne vjereju da će sami sebi skratiti mandat, kazala je pr Građanskog saveza Sanja Milović:

– Na isti način kao što Gojković razriješen, na mjesto predsjednika izabrana je Nataša Aćimović, pa je i prvobitna odluka o njezinom izboru poništena od strane istog suda. I da rašomonijada bude nastavljena, Aćimović je i po drugi put izabrana uz iste pravne nedostatke, znači prkosno stanovištu Suda, pa je i sudbina te odluke, unaprijed  jasna. Svijesno se rizikovalo, da se Opština nađe u pravnom haosu, ako se pojavi situacija o jednovremenom postojanju, dva predsjednika, na jedno radno mjesto-kazala je Milović.Ona je kazala da će Građanski savez insistirati kod nadležnih organa da preduzmu mjere kako bi se ovom odborničkom sastavu onemogućilo da dalje vrši vlast, a od zakonodavne vlasti da se ne sprečavaju izvršne odluke Suda.

Nikola Gojković je kazao da će Građanski savez podnijeti ponovo tužbu protiv SO na ponovljeni postupak izbora Nataše Aćimović za predsjednicu, jer su ponovljene iste pravne manjkavosti kao prilikom prvog izbora. Navodi da bi neko zbog ovakvih propusta morao da moralno i pravno odgovara.

Gojković je kazao da su iz Građanskog saveza  uputili dopis predsjedniku SO Andriji Radmanu da mu se omogući vršenje funkcije predsjednika opštine,  odnosno da se ne spriječava izvršenje odluke Upravnog suda.

Po riječima Tamare Vujović presuda Upravnog suda je obavezujuća za stranke u postupku.

-Nikola Gojković je legalni i legitimni predsjednik opštine, i predsjednik SO je u obavezi da u roku od 30 dana izvrši presudu Upravnog suda. Došli smo do toga da od jednog stanja apsolutne samovolje i vlastoljublja imamo situaciju koja je mnogo drugačija od one koja je bila prije par dana, a to je da je ponovo poništen akt jedne SO. To dokazuje da ljudi koji sjede u ovom sazivu lokalnog parlamenta ne rade baš najbolje svoj posao- kazala je Vujović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com