Društvo

PRESS: DOGOVORENO UREĐENJE PROSTORA OKO KATOLIČKE CRKVE SVETOG PETRA U BIJELOJ

Prostor oko katoličke crkve Svetog Petra u Bijeloj, koja se nalazi u neposrednoj blizini OŠ „Orjenski bataljon“, će u narednom periodu biti oplemenjen, uređen i popločan đuričkim crvenim kamenom, biće postavljena i turistička signalizacija, a naredni koraci obuhvatiće i rekonstrukciju krova crkve. Lokaciju su obišli potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, sveštenik Kotorske biskupije don Dražen Kraljić i predsjednik Mjesne zajednice Bijela Vojo Ilić.

Kako je Đurović kazala, u narednom periodu će biti izvedeni radovi na postavljanju turističke signalizacije i uređenju prilaznih puteva. Neophodno je izvesti i rekonstrukciju, odnosno popločavanje platoa ispred i oko crkve.

-S obzirom da se radi o malom prostoru, da bi trebalo raditi na prilazima, kao i da je sam plato oko crkve sada samo neuređena zemlja, u dogovoru sa županom smo predvidjeli da se u skorije vrijeme izvrše radovi na popločavanju, i to sa đuričkim crvenim kamenom, kazala je Đurović prilikom obilaska.

Pojasnila je da će jedna od manjih investicija koju će zajednički raditi Kotorska biskupija, Opština Herceg Novi i Mjesna zajednica Bijela, biti nešto što će poboljšati izgled ove lokacije i oplemeniti prostor crkve.

Krov je u dosta lošem stanju, te će biti potrebno zajednički se obratiti Zavodu za zaštitu spomenika, kako bi se dobili kvalitetni urbanističko-tehnički i konzervatorski uslovi, što bi predstavljalo jedan od najboljih koraka u pravcu oplemenjivanja prostora.

Opština Herceg Novi posvećena je očuvanju kulture i tradicije ovog prostora i njegovanju multikonfesionalnosti, potvrdila je potpredsjednica Đurović.

Don Dražen Kraljić, sveštenik Kotorske biskupije, objasnio je da se radi o staroj crkvi sa početka hrišćanstva, te da je tu nekada bio veliki manastir, odnosno benediktinski samostan. Od te velike prošlosti ostala je samo mala crkva Svetog Petra, gdje jednom godišnje, 29. juna, građani katoličke vjeroispovjesti održavaju Svetu misu na blagdan sv. Petra Apostola.

Kako je kazao, još prije par mjeseci obratio mu se predsjednik Mjesne zajednice Bijela Vojo Ilić sa idejom uređenja prostora oko crkve, ali i samog objekta i platoa, kako bi to bio reprezentativan spomenik kulture.

-Na samoj crkvi ne možemo raditi tek tako, biće nam potrebne dozvole Kotorske biskupije i Zavoda za zaštitu spomenika, a prvi neki radovi koji su nam sada u planu sa uređenje platoa, koji bi kasnije nosio ime Trg Svetog Petra, kazao je don Kraljić.

 

1 komentar

  1. Molim vas ukljicite arheologe. Crkva je jako stara i ima anticke spolije sto ukazuje na to da je sam prostor koji namjeravate poplocati iz ranijih epoha. Odradite jednom nesto kako treba!

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com