Kultura

PRESS: “DANI EVROPSKE BAŠTINE“ U HERCEG NOVOM

“Dani evropske baštine“ u Herceg Novom biće obilježeni programom pod nazivom “Mirku Komnenoviću u čast” koju organizuje J.U. ”Gradski muzej Mirko Komnenović i galerija Josip Bepo Benković”.

Mirko Komnenović (1870.-1941.), nekadašnji gradonačelnik Herceg Novog, govorio je četiri svjetska jezika. Njegovi maniri i znanje stečeno tokom školovanja u inostranstvu, bili su protkani ljubavlju za njegov Herceg Novi, čijem je razvoju u velikoj mjeri doprinio. Kao zadužbinu gradu ostavio je svoju kuću, koja je njegovom poslednjom voljom postala Gradski muzej, svečanim otvaranjem 1953. godine.

Svečanost pod nazivom “Mirku Komnenoviću u čast” biće upriličena u bašti Gradskog muzeja “ Mirko Komnenović “  25. septembra  sa početkom u 19.30 časova. U slučaju kiše, program će biti održan u foajeu Dvorane Park.

“Dani evropske baštine” obilježavaju se u 50 država potpisnica Evropske konvencije o kulturi, bazirani su na promociji lokalnih vještina, tradicije, arhitekture i umjetnosti, što čini zajedničku evropsku baštinu. Pokrenuta 1985.godine u Francuskoj, manifestacija je organizovana kao zajednička inicijativa Evropske komisije i Savjeta Evrope od 1999.godine i obilježava se u septembru, sa više od 70.000 događaja organizovanih širom Evrope.

Ovogodišnje izdanje “Dana evropske baštine” obilježava se pod sloganom “Umjetnost dijeljenja”. Evropska godina kulturne baštine ima za cilj da podstakne ljude da istraže bogatu i raznoliku kulturu Evrope, sa ciljem promocije i zaštite njenih jedinstvenih vrijednosti.

Ministarstvo kulture Crne Gore jedanaestu godinu zaredom koordinira organizovanje “Dana evropske baštine” u Crnoj Gori. Manifestacija će biti obilježena u jedanaest opština, sa četrdeset programa,čija je realizacija planirana u periodu od 21. do 30.septembra 2018.godine.

“Dani evropske baštine“ omogućavaju građanima da istraže širok spektar kulturnih dobara kroz niz tematskih događaja besplatnih za posjetioce, što pomaže upoznavanju skrivene istorije, ljudi i mjesta koja su imala značajnu ulogu u uobličavanju kulture i baštine Evrope. Ciljevi manifestacije bazirani su na boljem razumijevanju zajedničke evropske prošlosti, uvažavanju tradicionalnih vrijednosti i podsticanju novih inicijativa iz oblasti konzervacije i edukacije,a njen pan-evropski karakter doprinosi zbližavanju naroda Evrope,kroz širenje zajedničkih kulturnih vrijednosti.

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com