DruštvoIzdvojeno

PRESS: ADP ZID – JAVNI SKUP O TEMI ADEKVATNOG STANOVANJA U HERCEG NOVOM

Predstavnici Asocijacije za demokratski prosperitet–Zid održali su danas javni skup na temu „Pravo na adekvatno stanovanje: Kako strateški do održivog lokalnog plana stanovanja?“, u Velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi. Skup je organizovan u saradnji sa Sekretarijatom za lokalnu samoupravu Opštine Herceg Novi.

Kako je kazao Vasilije Krivokapić iz ADP Zid, danas je u Herceg Novom predstavljena situaciona analiza socijalnog stanovanja, izrađena u sklopu projekta jačanja pristupa socijalnim pravima za lica u procesu legalizacije neformalnih objekata. Analiza je rezultat rada pravnih eksperata ADP Zid i sadrži sve nalaze, probleme i izazove sa kojima se susreće stambena politika u Crnoj Gori.

-Što se tiče Opštine Herceg Novi, možemo da pohvalimo da u ovom momentu lokalna uprava ulaže sredstva u izgradnju više objekata za socijalno stanovanje. Radi se na planu lokalnog stanovanja, ali bismo ukazali i da se do skoro u ovoj lokalnoj samoupravi nije ogledala potreba za regulacijom ovog pitanja. Pozdravljamo velike pomake koji se dešavaju na tom polju i nadamo se da će oni biti podstrek da se ulaže još više, posebno za ljude u socijalnoj potrebi i za raseljena lica, kazao je Krivokapić.

Sekretarka za lokalnu samoupravu Opštine Herceg Novi Vesna Samardžić je istakla da su današnje teme nešto sa čime je taj sekretarijat itekako upoznat i sa čime se svakog dana susreće. Ona je podsjetila na sve one aktivnosti koje je Opština Herceg Novi sprovodila poslednjih godina kada je socijalno stanovanje u pitanju, među kojima su obezbjeđenje smještaja za izbjegla i raseljena lica 2012. godine, u saradnji sa organizacijom HELP. Na ovaj način je zbrinuto preko 20 porodica.

-Prošle godine smo dodijelili 8 stambenih objekata za pripadnike romske populacije u Drenoviku. Opština je obezbijedila zemljište i značajno finansijsko učešće za infrastrukturne radove na terenu. Imamo i projekat koji trenutno realizujemo sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, a tiče se RHP programa, odnosno rješavanja stambenih pitanja za raseljena i interno raseljena lica, kazala je Samardžić. Dodala je i da se za ovaj program prijavilo preko 100 domaćinstava, a ovoj fazi je u toku kupovina 36 stanova za socijalno najugroženije porodice.

Takođe, trenutno se radi i na izradi lokalnog programa socijalnog stanovanja, čime će se konkretizovati aktivnosti koje Opština Herceg Novi planira da sprovede u narednom periodu, uz popisani stambeni fond, a biće definisani kriterijumi i način na koji lokalna samouprava vidi rješavanje socijalnog stanovanja u budućem periodu.

Samardžić je pojasnila da će socijalno stanovanje podrazumjevati rentiranje stambenih jedinica, koje će biti u vlasništvu Opštine. Građani ih neće dobiti na neodređeni period, već na korišćenje, a renta će služiti za održavanje tih stambenih jedinica. Ona je istakla i da su Prostorno urbanističkim planom stvorene mogućnosti za izradu lokalnog programa socijalnog stanovanja. PUP-om je predviđeno nekoliko varijanti na osnovu kojih bi se u budućem periodu mogla rješavati socijalna stanovanja, posebno za najugroženije socijalne kategorije.

O izazovima stambene politike i preporukama Situacione analize stanovanja govorio je njen autor Andrej Milović, dok je o alternativnom smeštaju i adekvatnom stanovanju govorio Igor Milošević.

Predstavnici ADP Zid su javne skupove sa istim temama prethodno držali u Mojkovcu i Beranama, a nakon Herceg Novog će uslijediti skup u Budvi, a potom i u Podgorici tokom juna, informišu iz hercegnovske PRESS službe.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com