IzdvojenoKultura

PRESS 32. FFHN -MFF: A BALKAN NOIR, LENJINOPAD, O,FORTUNA I STUDENTSKI FILMOVI

Sinoć smo na Filmskom frestivalu na Kanli kuli vidjeli premijeru švedsko – crnogorskog filma A BALKAN NOIR u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma. 

Na konferenciji za novinare danas govorio je Nikola Vukčević koga znamo kao reditelja ali je ovog puta bio u ulozi koproducenta. On je ocijenio da film ima odličnu dramaturgiju, zamišljen je tako da nije epski već scenski pa dobro komunicira sa publikom. Vukčević je  istakao još neke vrijednosti filma A BALKAN NOIR.

-Usudio bih se da kažem da je to uspjeh sinoćne večeri i filma, a s druge strane vidjeti crnogorske glumce sa evropskom zvijezdom kakav je Khunke, da dođe u Crnu Goru i radi sa našim ljudima, da se družimo da pravimo nove vrijednosti je zaista sjajno. Treća stvar koja mi se jako dopada kao reditelju koji je zabasao u produkciju, je rediteljska estetika koju je Dražen izgurao od početka do kraja. Taj se film od početka do kraja malo promjenio jer je Dražen bio istrajan u istraživanju koje se nije završilo na scenariju, na snimanju, on je imao vrlo precizna uvjerenja kako će to biti, objasnio je Vukčević.

Scenarista i reditelj Dražen Kuljanin na konferenciji za novinare i u razgovoru sa filmskim kritičaram Vukom Perovićem, ispričao je da je film uradio baš kako je želio, naglašavajući kontrast između svakodnevice u Švedskoj u kojoj živi i u Crnoj Gori. Najveći problem bila je, kako je rekao,  muzika za film.

Imali smo scenu u kojoj ona pusti pjesmu grupe ABBA i to je ostalo u scenariju, svi su mi rekli „Da li si normalan? ABBA nikada ne daje svoje pjesme za film.“ Oni čuvaju svoju muziku i ja sam im onda pisao. Koliko mi je vremena trebalo da napravim film toliko mi je trebalo i da nabavim ovu pjesmu. Morao sam da im pošaljem scenu i onda su na kraju dozvolili, kazao je Kuljanin.

On je istakao i da su imali divnu saradnju tokom snimanja u Crnoj Gori.

-Dosta članova tima je došlo iz Švedske, ostali dio iz Crne Gore, bilo je zanimljivo, nešto novo. Snimanje od sedam dana u Crnoj Gori je brzo proteklo. Nismo radili previše, završili bismo do 5-6 sati i onda bismo se kupali. Bila je to porodična atmosfera, kazao je Kuljanin.

Na konferenciji za novinare kroz razgovor sa Vukom Perovićem predstavile su se  i autorke  ukrajinskog dokumentarnog filma „Lenjinopad“, Svitlana Šimko i  austrijska rediteljka Karin Berger čiji smo film  „O, Fortuna“  vidjeli na Trgu Mića Pavlovića.

Svetlana Šimko ispričala je da njen film  vodi u prošlost, sadašnjost i budućnost, da je kompilacija  arheotipova i idola bivšeg Sovjetskog Saveza, a sve je ispričano  kroz sudbinu spomenika.

–  Spomenike su  rušili  pobjednici nakon boljševičke revolucije, a nakon  sloma Sovjetskog Saveza i komunizma  činili su isto to neki drugi, pa se istorija ponavlja.  Djeluje mi kao da ukrajinska Vlada sada želi da izbriše istoriju i da umjesto jedne nametne novu utopiju. Bojim se da će se opet sve ponoviti, i možda će se Lenjinovi i neki drugi spomenici  koji su sada sakriveni, opet pojaviti, ispričala je Šimko.

„O, Fortuna“  film Karin Berger   sniman je prema riječima rediteljka   tokom 25 godina  kao slika  života  samohrane majke.

-Film se sastoji od šest djelova, sniman je u različitim periodima i različitim kamerama pa i to ukazuje na protok vremena, a muzika igra značajnu ulogu u filmu u kome  nema dijaloga, a kontadiktorna je mom svakodnevnom životu. Cijeli film je ironičan, rekla je Berger.

Na konferenciji za novinare predstavljeni su i autori studentskih ostvarenja rediteljka filma Bars, Walls Sara Stijović, scenaristkinja filma „Loop“, Isidora Milosavljević, reditelj filma Miško Hanis Bagašov  i reditelj filma „Mogu sam“, Nikola Polić.

Sara Stijović ispričala je  kako je snimala pravi istraživački film od životu  čovjeka u zatvoru, što je bilo prilično komplikovano, jer je bilo potrebno dobiti dozovole za snimanje. Uz to ona nije htjela pomoć riječi, dijaloga, već da sve kaže slikama.

Scenaristkinja filma „Loop“, Isidora Milosavljević objasnila je da njen film govori o ljubavi prema sebi i bližnjima  ali i o tome kako nas čak i ljubav  može sputati i zatvoriti. Jedna od tema bila je i osjećaj krivice i samokažnjavanja.

Reditelj filma “Miško” Hanis Bagašov u centar pažnje je st5avio  problem vršnjačkog nasilja, dok je  Nikola Polić  filmom  „Mogu sam“  istraživao  odnos čovjeka prema sebi samom sebi tražeći odgovor na  aktuelno pitanje –  zašto  ljudi koji vrijede i koji mogu nešto da urade često ostanu po strani  i izgube motivaciju da napreduju.

 

Završna konferencija za novinare ovogodišnjeg filmskog festivala zakazana je za sutra u Dvorani Park od 11 sati. Na presu će  biti saopštene i odluke žirija o nagradama na  festivalu  u selekcijama dugometražnog igranog, dokumentarnog i studentskog filma kao i odluka žirija FEDEORA

 

 

 

 

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com