Društvo

PREDSTAVNICI SINDIKATA MEDIJA POSJETILI RADIO HERCEG NOVI

Predstavnici Sindikata medija Crne Gore, Radomir Kračković i Bojana Laković, danas su posjetili naš kolektiv. Riječ je o redovnom obilasku medija čiji su zaposleni članovi Sindikata, ali i drugih, da bi se upoznali sa položajem zaposlenih i problemima sa kojima se susreću na radnom mjestu, ali i da bi ponudili pomoć koju Sindikat može da pruži.

Prema riječima Radomira Kračkovića, potpredsjednika Sindikata medija Crne Gore i člana Glavnog odbora, do sada su posjetili kolege u RTV Pljevlja, Radiju Berane, Radiju Rožaje a, nakon naše medijske kuće, razgovaraće sa zaposlenima u RTV Budva i medijima u Podgorici.

Položaj medijskih radnika je najteži na sjeveru, kaže Kračković, ističući da u Beranama plate kasne sedam mjeseci, a Rožajama i Pljevljima pet. Kolege iz RTV Pljevlja danas su započeli štrajk zbog neisplaćenih zarada.

– Ovdje u Herceg Novom je situacija bolja, plate su redovne, ali se zaposleni suočavaju sa drugačijim problemima. Nije jasan plan loklane uprave o formiranju televizije. Mi smo u Sindikatu medija jako zainteresovani da čujemo taj plan. Smatramo da bilo kakvo ulaženje u formiranje televizije, bez prethodne ozbiljne analize, može samo da našteti postojećem lokalnom javnom emiteru, koji stabilno posluje. Mi se radujemo svakom novom mediju u Crnoj Gori, pogotovo ako je riječ o javnom servisu, ali se ne radujemo ako je upitna njegova održivost. Zato bi voljeli da čujemo od lokalne uprave kakav je njihov plan, kakav je budžet, da li su radili analizu funkcionisanja te buduće televizije, kazao je Kračković. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/11/krac.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Održivost postojećih lokalnih javnih servisa, pogotovo na sjeveru zemlje, je i sada veoma upitna i zato će, kaže Kračković, Sindikat medija pokrenuti konkretnu inicijativu u cilju, ili izmjena postojećeg zakona o elektronskim medijima, ili pisanja potpuno novog, posebnog zakona o lokalnim javnim emiterima,  jer su tu problemi najveći.

– U toku je izrada pravne analize koja treba da skenira cjelokupno stanje u lokalnim javnim emiterima u Crnoj Gori. Ona ne može pokazati ništa drugo osim da su mnogi lokalni javni servisi neodrživi po sadašnjem modelu, i da se mora nešto mijenjati. Nadamo se da će ta pravna analiza, koju rade strani eksperti, biti gotova za mjesec, nakon čega ćemo krenuti u izradu predloga zakonskih izmjena. Zatražićemo podršku najšire stručne i laičke javnosti. Najvažnije nam je, naravno, podrška zaposlenih u lokalnim javnim emiterima, a računamo i na snažnu podršku direktora lokalnih javnih emitera, NVO sektora koji se bavi medijima, ali i delegacije EU i stranih ambasada.

Prije mjesec su počeli i pregovori o Granskom kolektivnom ugovoru, što je po ocjeni Kračkovića, veoma važno za sve medijske radnike u Crnoj Gori. Postojeći GKU je star 13 godina, a u međuvremenu je došlo do ogromnih ekonomskih i tehnoloških promjena.

-Mi želimo da taj novi GKU bude moderniji, i trudićemo se da obezbjedemo što veća prava za radnike. O detaljima sada ne možemo previše govoriti,  jer je takav dogovor sa poslodavcima. Bitno je da se sjelo za sto, da se pregovara, i očekujemo da ćemo doći do nekog dogovora, o čemu ćemo obavjestiti  javnost, poručio je Kračković.

Nema Komentara

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com