Društvo

PREDSTAVNICI MINISTARSTVA PROSVJETE U POSJETI HERCEGNOVSKOJ NVO MLADI ROMI

Direktorat za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i ove godine započeli su promociju upisa djece romske i egipćanske populacije u prvi razred osnovne škole u Podgorici, Nikšiću, Beranama i Herceg Novom.

Tim povodom su Savjetnik u direktoratu Rifat Ramčilović i samostalni savjetnik u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Sokolj Beganaj bili u posjeti NVO Mladi Romi gdje su o važnosti obrazovanja razgovarali sa roditeljima budućih prvaka, kojih će u narednoj školskoj godini biti 7, informiše Mehmet Beriša iz NVO Mladi Romi..

Rifat Ramčilović istakao da je izuzetno zadovoljan rezultatima koji su u ovoj oblasti postugnuti u Herceg Novom.
– Mi smo oduševljeni onim što smo čuli od NVO Mladi Romi koji imaju potpune kartone za svu djecu pripadnike romske i egipćanske zajednice i u saradnji sa vrtićima i školama postižu odlične rezultate, istakao je Ramčilović.
Sokolj Beganaj naglasio je važnost obrazovanja za romsku zajednicu i obećao da će ministarstvo i dalje pomagati ovaj proces.
-Bez obrazovanja romska i egipćanska populacija nema neku sretnu budućnost. Ukoliko se obrazujemo više ćemo napredovati. upoznaćemo i ostavariti naša prava kako manjinska tako i sva druga prava koja nam pripadaju. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava kontinuirano za sve mališane romske i egipćanske populacije obezbjeđuje besplatne udžbenike od 1. do 3. razreda i to rade od 2008. godine od kada je počela Strategija i tako će biti u buduće, rekao je Beganaj.
Podsjetićemo da u Herceg Novom ima 100 učenika romske nacinanosti u obrazovnim institucijama. U vrtiću je 14 mališana, ima 66 osnovnovaca, srednju školu pohađa 17 učenika i 3 tudenata romske nacionalnosti.

Današnji susret u NVO Mladi Romi bio je dodatni podsticaj da Romi svoju djecu uključuju u obrazovni sistem .

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com