DRUŠTVOIzdvojeno

PREDSTAVNICI GRADSKE MUZIKE HERCEG NOVI NA “BEGEJ FESTU” U ZRENJANINU

Predstavnici Gradske muzike Herceg Novi učestvovaće, od 21. do 24. juna u Zrenjaninu na Osmom međunarodnom takmičenju duvačkih orkestara „Begej fest”, Šestoj regionalnoj konferenciji WASBE za centralnu i istočnu Evropu i Seminaru za dirigente duvačkih orkestara. Novski predstavnici odlaze na poziv profesora Branislava Gagića, predsjednika Udruženja duvačkih orkestara Vojvodine, direktora WASBE za Srbiju, predsjednika i dirigenta Duvačkog orkestra Zrebnjanin.

Organizatori su Svjetska asocijacija za duvačke simfonijske orkestre i ansamble (WASBE) i Gradski duvački orkestar Zrenjanin uz podršku Kulturnog centra a pod pokroviteljstvom grada Zrenjanina.

Gradska muzika Herceg Novi ima konferencijski termin u nedelju, 23. juna, kazala je Valentina Kulinović, predsjednica i kapelnica Gradske muzike.

-Imamo sat u prijepodnevnom terminu da predstavimo svoj ansambl, ono što radimo i svoj grad, prvenstveno predsjedavajućem Konferencije i predsjedavajućem WASBE organizacije za centralnu i istočnu Evropu, a to je prof. dr Jožef Čikota. Pripremili smo bogat program prezentacije i osim usmenog izlaganja na našem i engleskom jeziku, prikazaćemo i video priču o našem gradu i njegovim karakteristikama. Nama veoma važan momenat je učlanjenje u veliku svjetsku organizaciju WASBE jer mislim da ćemo tako imati otvorena vrata za projekte, saradnju sa svjetskim orkestrima, ali i veliku pomoć kada je u pitanju obnavljanje instrumetarijuma Gradske muzike Herceg Novi. Dobro je poznato da je pokrenuta neprestana akcija obnavljalja prvenstveno limenih instrumenata koji su dotrajali, a ovo je prilika da na malo brži i efikasniji način sve to realizujemo. Drugi učesnik konferencije je Milica Kulinović, flautistkinja i članica Gradske muzike gotovo deset godina, kao mladi predstavnik našeg ansambla a koja je spremila svoje izlaganje uz video prezentaciju, kazala je Kulinović.

Ona je objasnila da su Novljani još prošle godine dobili poziv za učlanjenje i učešće na Konferenciji „Begej fest“ u Zrenjaninu, ali su u tom periodu bili na takmičenju u Poljskoj.

-Na naše zadovoljstvo, ove godine smo prihvatili poziv i aktivno ćemo učestvovati na konferenciji i pratiti sva tri festivalska dana u Zrenjaninu, kazala je Kulinović.

Na „Begej festu“ će se takmičiti vrhunski orkestri iz Mađarske, Ruminije i Srbije, koji će izvoditi kompozicije različitih karaktera i žanrova: zabavna, džez, narodna, klasika…a na konferenciji će učestvovati predstavnici osam država: Mađarske, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Uz predstavljanje na Konferenciji i učlanjenje u WASBE organizaciju, predstavnicu Gradske muzike očekuju i razgovori o saradnji sa drugim orkestrima.

-Postoji želja za saradnjom koju su prije par mjeseci iskazali iz Orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije kojim diriguje Dragana Jovanović. Oni će takođe nastupiti na Festivalu, a to će biti prilika da razgovaramo o daljim planovima i učešću njihovog orkestra u novskim manifestacijama kao i naše Gradske muzike u njihovim programima. Tu je i buduća saradnja sa Duvačkim orkestrom Zrenjanin. Profesor Gagić je pozivom upućenim nama želio da u WASBE organizaciju uključi i Crnu Goru kako bi se i na državnom nivou uspostavila saradnja, orkestri iz naše države uključili u organizaciju, prvenstveno Gradska muzika Herceg Novi, ali i ostali orkestri, i na taj način postali aktivni članovi svjetske organizacije. Profesor Gagić je prisustvovao i našem nastupu tokom posjete Karavana mimoze Zrenjaninu i bio impresioniran našim izvođenjem, posebno na niskim temperaturama koje su tada bile u ovom vojvođanskom gradu. Postoji obostrana želja da se uspostavi saradnja novske Gradske muzike i zrenjaniskog Duvačkog orkestra, pa će i to biti jedna od tema o kojoj ćemo razgovarati. Podsjećam da ćemo mi gostovati u Zrenjaninu već ovog avgusta, od 25. do 27. kada se održavaju Dani piva, a to je gostovanje koje je ugovoreno prilikom Dana magičnog Zrenjanina ove zime na Prazniku mimoze u Herceg Novom, objasnila je kapelnica Kulinović.

Ona je istakla zahvalnost kompaniji Blue line na podršci za odlazak na Konferenciju u Zrenjanin jer su obezbjedili besplatan prevoz do Beograda u oba pravca.

-Svakako smo im zahvalni na sveukupnoj podršci našem ansamblu tokom ove godine kada je organizovan Karavan Praznika mimoze povodom jubileja ovog praznika, kazala je Kulinović.

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com