Društvo

PREDSTAVNICE NOVSKE SREDNJE ŠKOLE OTPUTOVALE ZA LJUBLJANU

Učenice trećeg razreda turističkog smjera SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ i mentorka, profesorica Ksenija Odalović, otputovali su jutros u Ljubljanu gdje će učestvovati na 15. Sajmu turizma. Prošlogodišnji nastup Novljani su krunisali srebrnom medaljom.

„Više znanja, više turizma“ tema je kojoj je posvećena pažnja na Sajmu u Sloveniji, a ovogodišnja tema je „Kultura i turizam“ jer je 2018. proglašena godinom kulturnog nasleđa Evrope. Novska škola je jedina predstavnica Crne Gore na regionalnom takmičenju koje će, u okviru sajma, biti održano sutra. Oni će odmjeriti znanje sa predstavnicima još 44 škole, kazala je profesorica Ksenija Odalović.

-To su učenice III-tu razreda Katarina Seferović, Andrea Pešić, Anđela Šiljegović, Valentina Bojanić i Tatjana Nakićenović. One su napravile video prezentaciju kulturne ponude grada i propratni tekst na deset strana na engleskom jeziku koji će prezentovati na takmičenju pred žirijem i publikom. Osmislile su i štand koji će biti u duhu našeg starog grada, sa tvrđavama, crkvom na Belavisti, fontanom, albumom starih slika Herceg Novog i prospektima, objašnjava profesorica Odalović.

Usmenu prezentaciju učenice će održati sutra u hali C u popodnevnim časovima, a na Sajmu će biti prisutne tokom cijelog dana, od 10 do 19 sati. Pričom će obuhvatiti period od kralja Tvrtka do danas, objašnjava dalje Odalović.

-Svaka od učesnica predstavljaće individualno određeni istorijski period u razvoju našeg grada. Mislim da je ovo dobra prilika da se predstavi grad jer Sajam je zaista lijepo koncipiran i drago nam je što smo drugi put dio svega toga. Nagrade su zlato, srebro i bronza za učešće, a sabiraju se poeni za film, prezentaciju, štand kao i interaktivno ponašanje učesnika. Žiri je nepoznat i tokom cijelog dana posmatra učesnike, obilazi štandove i na osnovu toga boduje, objašnjava Odalović.

Novljanke su prošlogodišnji nastup krunisale srebrom, a ovog puta pripremili su se još bolje, priča dalje profesorica Odalović.

-Nadam se da ćemo dostojanstveno predstavljati naš grad. Za razliku od prošle, kada smo prvi put učestvovali, ove smo znali na šta da damo akcenat. Tri učenice su bile učesnice i prošlog puta, a uključila sam i dvije nove. Na našem štandu će biti i naših tradicionalnih delicija kao što su suve smokve, naranćine, masline, vino, likerčići, priganizce, a obavezno nosimo i mimozu, kazala je Odalović.

Ona je pozvala građane da glasaju za spot novske škole jer bi im svaki bod dobro došao kako bi postigli što bolji plasman, a prema trenutnom broju glasova novska škola je na 9. mjestu.

Finansijsku podršku za odlazak u Sloveniju pružila je gradska Turistička oganizacija i škola, a povratak učesnika je planiran u četvrtak u jutarnjim satima.

Novska škola je pod rednim brojem 43., a glasanje je moguće do sutra (31.01.) do 17 sati na linku http://www.turisticna-zveza.si/spoti-2018/

Ostavite Vaš komentar

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com